Foto: Gemeentearchief Goes

Goes krijgt twee nieuwe straten die zijn vernoemd naar verzetstrijders

GOES - Goes krijgt een straat die is vernoemd naar verzetsstrijder Nicolaas Corstanje.


De Goesenaar werd in 1944 op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten. Hij vocht in het begin van de oorlog als militair tegen de Duitsers en was na de bezetting actief in het verzet.

Initiatief

Het vernoemen van een straat naar hem is een initiatief van Heemkundige Kring de Bevelanden. De gemeente wilde kort na de oorlog al een straat naar Corstanje vernoemen, maar zijn ouders wilden dat destijds niet. Zijn drie nog levende zussen willen het nu wel.

Wolwinkel

Ook komt er in de nieuwe verzetstrijdersbuurt een Kloostermanpad. Dit is vernoemd naar Daan Kloosterman en zijn vrouw Maatje Kloosterman-van Willegen, die een wolwinkel hadden in de Lange Vorststraat in Goes. Daan had de grootste  verzetsgroep in Goes met 62 leden en zijn vrouw verrichte allerlei hand- en spandiensten voor het verzet.

Eerbetoon

Het is ook een eerbetoon aan Piet Kloosterman, een neef van Daan die woonde in Nisse. In het dit jaar verschenen boek ‘Breekbare helden’ van Carla Rus wordt hij de aartsvader van het Zeeuwse verzet genoemd. De verzetstrijdersbuurt in Goes-Oost gaat binnenkort op de schop. Veel van de oude huizen worden gesloopt. Er komen nieuwe huurwoningen voor in de plaats. Ook wordt de wijk opnieuw ingericht.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief