De medewerkers zijn blij met hun nieuwe ambulancepost.
De medewerkers zijn blij met hun nieuwe ambulancepost. Foto: Jessica Rovers

Open dag bij nieuwe ambulancepost in Goes

Door: Britta Janssen Actueel

GOES – In aanwezigheid van onder meer het Zeeuwse Tweede Kamerlid Joba van den Berg vindt de officiële opening plaats van de nieuwe ambulancepost aan de Hudsonweg in Goes. Zaterdag (28 september) opent de post van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn deuren voor alle belangstellenden tijdens een open dag met tal van activiteiten. Zo zijn er interactieve demonstraties, reanimatiecompetities en een tentoonstelling van het wagenpark van vroeger tot nu.

Volgens regiomanager Christine Francke van het Witte Kruis kwam de verhuizing naar het spiksplinternieuwe pand op het juiste moment. "We hebben vijfentwintig jaar op de oude locatie gezeten en het vastgoed was verouderd. Bovendien hadden we behoefte aan meer kantoorruimte. Het nieuwe gebouw biedt grotere ruimtes en omdat we pal aan de weg liggen is dat een verbetering qua aanrijtijden. Op deze manier kunnen we de patiëntenzorg nog verder verbeteren."

Energie

Francke en de bijna vijftig overige medewerkers van de ambulancepost zijn blij met de nieuwe locatie. "Het is allemaal nieuw en fris en ik merk dat het veel positieve energie geeft. Het pand is speciaal voor ons gebouwd en we hebben echt kunnen meedenken. Het is duurzaam gebouwd en er is rekening gehouden met de wensen van de medewerkers. Het is een heel mooie locatie met een mooi uitzicht."

Impact

De ambulancepost in Goes is de grootste van Zeeland en heeft een capaciteit van zeven ambulances en één rapid-auto. "De ambulances rijden 24/7 op verschillende regio's. De ene helft van de wagens zijn A-ambulances die worden ingezet bij acute zorg. De B-ambulances zijn voor besteld vervoer en bestrijken heel Zeeland. Dit zijn ritten naar een hospice bijvoorbeeld. Het is een logistiek schuifspel. De meldkamer moet er voor zorgen dat er op alle posten altijd genoeg A-ambulances zijn in geval van nood. Het is nooit te voorspellen. Soms worden voor een groot ongeval wel negen ambulances opgeroepen. Elk jaar hebben we het nog over het mistongeval op de A58 vijf jaar geleden. Zulke ongevallen hebben altijd veel impact."

Scholing

Op de nieuwe post zijn ruimtes multi-inzetbaar en kunnen vergaderruimtes ook dienst doen als scholingsruimte, omdat educatie hoog in het vaandel staat bij het Witte Kruis. "We hebben continu bijscholing voor iets wat kan gebeuren. Er zijn regelmatig oefeningen zoals bijvoorbeeld onlangs in de Sluiskiltunnel. Het is cruciaal in de zorg dat hulpdiensten goed met elkaar samenwerken." Ook de ambulancepost in Goes heeft te maken met de landelijke tendens dat steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding in de zorg.

Onvoorspelbaar

"Op een ambulance rijden altijd twee medewerkers: een chauffeur en een verpleegkundige. Beiden volgen elk jaar bijscholing om bevoegd en bekwaam te blijven. Binnen de gespecialiseerde zorg is het nog moeilijker om aan nieuw personeel te komen. Je moet heel creatief zijn. De open dag is een mooie manier om mensen een kijkje in onze wereld te geven. We merken dat werken bij een ambulancepost erg tot de verbeelding spreekt, maar je moet een lange weg afleggen voordat je daadwerkelijk als ambulanceverpleegkundige aan de slag kunt gaan. Ervaring is erg belangrijk, omdat je alle scenario's moet aankunnen. Het is de mooiste baan van de wereld, vind ik. Je weet aan het begin van de dag nooit hoe die zal verlopen. Het onvoorspelbare maakt dat het werk nooit gaat vervelen. Bovendien kun je als ambulancemedewerker veel betekenen voor iemand die in nood verkeert."
 

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief