Afbeelding
Foto: Coby Weijers

G-voetbalteam Luctor Heinkenszand staat met plezier op het veld

Door: Eugene de Kok Sport

HEINKENSZAND – Na twee clinics voor jongens en meisjes met een lichamelijke of verstandelijke beperking van alle leeftijden heeft voetbalvereniging Luctor Heinkenszand een G-voetbalelftal samengesteld.

Onder leiding van trainer Emiel Kloosterman vond onlangs de eerste training plaats. Het elftal komt voorlopig één keer in de twee weken bij elkaar om te voetballen. “Acht kinderen zijn officieel lid geworden van de club”, vertelt Emiel enthousiast. “We spelen nu met dertien jongens en meisjes en er is nog ruimte voor meer spelers. De jongste is acht jaar en de oudste achttien, maar ook als je ouder bent kunnen we kijken of er een plekje is binnen het elftal.”

Passend

Vanwege het leeftijdsverschil splitst Emiel de trainingen op, zodat hij en een tweede trainer passender kunnen coachen. “Het doel is uiteindelijk om wedstrijden te gaan spelen. Eerst moet iedereen aan elkaar wennen en willen we continuïteit in de trainingen krijgen. We gaan het rustig opbouwen naar, als daar behoefte aan is, één keer per week trainen.”

Volwassenen

In Zeeland is Luctor Heinkenszand niet de enige club met een G-voetbalteam. Toch is het volgens Emiel vrij bijzonder. “Als we echt competitie willen spelen, moeten we wel het land in, al zijn er bij SSV’65, Zeelandia Middelburg en bij enkele clubs in Zeeuws-Vlaanderen ook G-teams. Vaak zijn dit echter teams voor volwassenen met een beperking.”

Begeleider

Emiel is persoonlijk begeleider van de 10-jarige Teun, die het Down-syndroom heeft. “Hij wilde graag voetballen en Luctor wilde een G-team hebben”, zegt hij over zijn trainerschap. “Ik voetbal zelf bij Kloetinge en zit in het laatste jaar van de opleiding voor bewegingsagoog bij het CIOS. Zodoende vroegen ze of ik het leuk vond om het G-team te coachen.”

Animo

Het was volgens Emiel niet moeilijk om genoeg spelers te vinden. “Er is veel animo. Ik werk nu drie jaar met deze doelgroep en werk als stagiair bij Zuidwester. Ik vind het werken met mensen met een verstandelijke beperking mooi. Voor de kleinste dingen krijg je veel waardering krijgen en je bouwt een band op. Je kunt op een rustig tempo iemand dingen laten ontdekken en aanleren. Ik vind het coachen van het G-team geweldig. Ze kijken er echt naar uit om lekker bij mij te komen voetballen. Dat vind ik superleuk.”

De trainingen vinden plaats op zaterdagen van 9.30 uur tot 10.30 uur. Meer informatie? Mail naar mariskavanzaltbommel@gmail.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief