Afbeelding

Borsele is blij met haar opvoedcoaches

Door: Eugene de Kok Algemeen

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele gaat structureel door met haar opvoedcoaches. "We zijn erg enthousiast", zegt wethouder Marga van de Plasse. Uit een pilot blijkt dat bij twintig procent van de ouders die bij de opvoedcoach komen geen complexe, dure zorg nodig is voor de kinderen.

De opvoedcoaches zijn sinds anderhalf jaar aan het werk. “We zien dat onze inwoners steeds meer een beroep op hen doen, al moeten we blijven werken aan hun bekendheid", zegt wethouder Marga van de Plasse.

Driftbuien

Ouders die vragen hebben over de opvoeding van hun kinderen kunnen contact opnemen met Jantine Jumelet en Ilse Bos. Is mijn kind gameverslaafd? Waar komen mijn zoons driftbuien vandaan? En wat doe ik met mijn dochter die onzeker is? Het zijn vragen die de coaches geregeld krijgen voorgeschoteld.

Handig

Intern begeleider Marian van Bodegom van basisschool De Rank in ‘s-Gravenpolder verwijst ouders met vragen soms door. “Dat doe ik op gevoel. Je ontwikkelt er een antenne voor”, zegt zij. “Het gaat meestal om kinderen waarover een gedeelde zorg is, zowel bij ons als bij de ouders. De coaches bieden laagdrempelige zorg, die werkt. Voor mij is het handig, want als ik Jantine of Ilse inschakel is het van mijn bordje af. Als school ben je er in de eerste plaats om goed onderwijs te bieden en kun je niet helpen met alle opvoedproblemen.”

Drempelvrees

Van Bodegom vraagt meestal of de coaches de ouders moeten bellen. “Vaak zie je dat ze de drempel te hoog vinden.” Volgens Jumelet hoeven vaders en moeders geen drempelvrees te hebben. “Iedereen vindt opvoeden wel eens lastig”, zegt ze. “Ouders krijgen sowieso vijf gesprekken met ons. Soms helpt het al als ze er even over praten en we stil staan bij het probleem. We hebben geen koffertje met adviezen, maar luisteren goed en coachen. Aan de hand van de gesprekken kunnen wij goed in kaart brengen wat er nodig is. Voor sommige ouders is het voldoende om de lat iets lager te leggen, zowel voor het kind als voor henzelf. Bij anderen is meer nodig.”

Cursussen

Jumelet en Bos kunnen ouders op bepaalde cursussen wijzen, ze informatie geven en eventueel doorverwijzen naar andere zorgaanbieders. Van de Plasse benadrukt dat de opvoedcoaches geen muur opwerpen tussen de kinderen en jeugdzorg. “We moeten de kosten in de gaten houden, maar we willen kinderen ook niet een stempel geven als het niet nodig is. Wij geloven in dit soort preventieve zorg”, zegt zij. “Daarom gaan we er structureel mee door.” Andere gemeenten op de Bevelanden hebben nog geen opvoedcoaches in dienst, maar sommige werken wel met praktijkondersteuners bij huisartsen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief