Mien in den Bosch-Haak met 'haar' Toetanchamon. FOTO JESSICA ROVERS
Mien in den Bosch-Haak met 'haar' Toetanchamon. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Toet blijft lekker bij mij in de kamer staan'

Door: Britta Janssen Actueel

GOES – Mien in den Bosch-Haak uit Goes is al haar hele leven creatief bezig. Zo heeft ze een atelier gerund, artistieke cursussen gegeven en geschilderd in opdracht. De afgelopen achttien maanden maakte ze het dodenmasker van Toetanchamon na.

In 1981 kwam Mien in den Bosch-Haak in Goes te wonen, nadat haar man van baan veranderde. Hier begon ze bij wijkvereniging Goes-Oost cursussen te geven, later ook aan huis. Na vijftien jaar moest ze hiermee vanwege oogproblemen noodgedwongen stoppen. Ze bleek staar te hebben. "Nadat ik daaraan geholpen was, heb ik een atelier gerund met reliëfkunst, schilderijen met reliëf van zand en verfmengsel", vertelt In den Bosch.

Reliëf

De creatieve Goese heeft bij heel wat markten, beurzen, gemeente- en verzorgingshuizen en festivals geëxposeerd. "Ook heb ik veel verkocht. Een keer heb ik een man uit Noorwegen ontzettend blij gemaakt. Hij was slechtziend en doof, maar kon toch mijn kunstwerk beleven, doordat hij het reliëf kon voelen. Hij heeft een schilderij van de zee mee naar huis genomen. Ook heb ik veel in opdracht gewerkt. Dat vond ik altijd wel apart; dat mensen mijn werk graag willen hebben. Naast de voldoening die ik haal uit het maken van mijn werk, voelt dit ook als waardering. Het leukste compliment dat ik ooit heb gehad was: 'je ben een hendig wuufje'."

Geïntrigeerd

In den Bosch was tien jaar lang te vinden in het Ambachtscentrum waar zij een ruimte huurde waar mensen haar schilderijen konden kopen. Ook konden kinderen er maskers maken. Ze is al twintig jaar creatief bezig met een groepje dames, maar werkt ook alleen aan projecten. Ze heeft veel gedaan met papier. "Ik maakte van strookjes papier allerlei soorten voorwerpen, zoals potjes, schalen en portretten." In oktober 2017 kwam het idee om een nieuw project te starten: het namaken van het dodenmasker van Toetanchamon. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door Egypte en hiërogliefen. Met mijn dochter bezocht ik in Bonn een expositie over Toetanchamon en de boeken die ik van daaruit heb meegenomen vormden de drijfveer voor mijn project."

Goud

In anderhalf jaar tijd vervaardigde In den Bosch het masker van zelfhardende klei en verf. "Ik heb het nagemaakt van afbeeldingen in de boeken. Er zijn vier maskers gevonden in het graf van Toetanchamon, maar dit is het masker waarin hij zelf lag en gemaakt van elf kilo goud. Ik heb het masker op ware grootte nagemaakt, maar ik heb de beschadigingen aan de achterkant niet meegenomen. De hiërogliefen heb ik er in gekerfd. In het midden van het masker zit piepschuim en voor het achterhoofd heb ik riet gebruikt. Daaroverheen zit stof en klei. Het is de eerste keer dat ik het zo gedaan heb. Ik ben gewoon begonnen en het heeft gelukkig goed uitgepakt. In een tent heb ik het masker met verf bespoten en vervolgens heb ik de details geschilderd. Ik vind het jammer dat hij nu af is. Ik heb er zo veel uren ingestoken dat ik er aan gehecht ben geraakt. Ik ga hem ook niet verkopen: Toet blijft lekker bij mij in de kamer staan."

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief