regen-wateroverlast-paraplu
regen-wateroverlast-paraplu

'Straten van de gemeente Borsele gaan er anders uitzien'

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele wil de kwaliteit van haar riolering de komende jaren op peil houden, maar heeft daar wel de hulp van inwoners en ondernemers bij nodig.


Dat staat in het nieuwe gemeentelijke rioleringsplan waarover de gemeenteraad zich donderdag buigt. Door de klimaatverandering wordt steeds meer van het riool gevraagd. “Steeds vaker krijgen we te maken met hevige regenbuien”, zegt wethouder Arno Witkam. “Op sommige plekken kan de riolering het niet aan.”

Opvangen

De gemeente wil haar inwoners en ondernemers daar bewust van maken en vraagt ze bijvoorbeeld hun tuinen te vergroenen, zodat ze een deel van de neerslag daar kunnen opvangen en wellicht hergebruiken.

Sloten

De gemeente zelf blijft niet achter. Zij wil meer water laten stromen naar sloten en ze gaat vaker werken met doorgroeistenen, stenen waar overtollig water doorheen kan stromen. “De straten gaan er anders uitzien”, aldus Witkam. Het rioleringssysteem is in redelijke staat, zegt de wethouder. De komende jaren moeten de nodige kilometers worden vervangen.

Polyester

Borsele wil dat doen door middel van relining, een methode waarbij een ‘kous’ van polyester in de bestaande buizen wordt geplaatst. De werkzaamheden brengen veel kosten met zich mee. De inwoners betalen mee via de rioolheffing. Borsele wil deze in stappen 100 procent kostendekkend maken. De kostendekkendheid zit volgend jaar op 86,6 procent. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief