Goese politiek is overlast door straathandel beu

GOES - De PvdA, D66 en VVD zijn de overlast door drugscriminaliteit beu. Ze vragen donderdag in een motie om een onderzoek naar de oorzaken van de toenemende straathandel en willen een aantal aanbevelingen hoe de overlast kan worden gestopt.


De PvdA is al een tijdje bezig met het onderwerp. Marco Eestermans en zijn partijgenoten hebben de afgelopen maanden gesproken met de twee coffeeshophouders in Goes, SMWO en Indigo Zeeland. Allemaal komen ze tot de conclusie dat de illegale handel in (soft)drugs is toegenomen. “De verhalen die je te horen krijgt zijn schokkend. Je hoort bijvoorbeeld dat kwetsbare jongeren worden geronseld om te dealen en dat toeristen ruw worden aangesproken. Zeker bij High Life is de overlast sterk toegenomen. Als er een Belgische auto op de Koepoort parkeert staat er meteen iemand bij die drugs wil verkopen”, zegt Eestermans. “De politie kent het probleem, maar de jongens zijn slim. Als ze ook maar iets zien zijn ze weg. En vijf minuten later staan ze er gewoon weer.”

Waarde

VVD-raadslid Chantal Peereboom herkent het. “Wij hechten veel waarde aan een veilige omgeving voor inwoners en bezoekers”, zegt zij. “Helaas krijgen wij steeds vaker verontrustende signalen van Goesenaren die zich niet prettig voelen op straat, angstig zijn, bewust een blokje omlopen of lastig worden gevallen. Hier moet wat aan gedaan worden’

Averechts

Sinds het ingezetenencriterium van kracht is mogen alleen inwoners softdrugs kopen in High Life of Aarden op de Grote Markt. Drugstoeristen uit het buitenland zijn sindsdien niet meer welkom en zoeken hun heil op straat. Dat kan leiden tot meer overlast. Een aantal gemeenten, zoals Eindhoven en Tilburg, hebben het ingezetenencriterium om die reden al afgeschaft. “Het lijkt averechts te werken.”

In de motie vragen de PvdA, D66 en VVD om een onderzoek naar de drugsoverlast in Goes. “Als wij iets willen doen moeten we eerst de cijfers hebben. Het is een beladen onderwerp. Wij willen dat we een besluit kunnen nemen op basis van feiten.”

Voorjaar

De drie partijen hopen donderdag voldoende steun van andere partijen te krijgen voor hun motie waarin ze het college van burgemeester en wethouders vragen te kijken naar de toename van de illegale handel in drugs en met aanbevelingen te komen over de drugshandel en de invloed van het ingezetenencriterium.

Raadsvergadering

De drie partijen willen dat het onderzoek komend voorjaar is afgerond. De gemeenteraadsvergadering, waarin de begroting voor komende jaren op de agenda staat, begint donderdag al om 15.00 uur.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief