Peter de Boevere bij de grafsteen, die de basis vormde voor zijn nieuwe thriller. FOTO COBY WEIJERS
Peter de Boevere bij de grafsteen, die de basis vormde voor zijn nieuwe thriller. FOTO COBY WEIJERS (Foto: Coby Weijers)

Bijzondere grafsteen inspireert Peter de Boevere

GOES - Zijn vaste lezers zullen verrast zijn over ‘De grafsteen’, want het nieuwe boek van Peter de Boevere is in tegenstelling tot zijn eerdere boeken in de reeks Zeeuws Bloed niet gruwelijk. “Het is meer een liefdesverhaal”, lacht de inwoner van Goes. Het verhaal gaat over een bijzondere grafsteen in de Geerteskerk in Kloetinge.


Het idee voor het verhaal ontstond tijdens een rondleiding van Gerbrand Kingma in de Geerteskerk. “Je ziet verschillende grafstenen in de grond, maar eentje is er in de muur gemetseld. Het is er bovendien een met een bijzonder verhaal. Er staan twee namen op van mensen. De ene is geboren op de dag dat de andere is gestorven”, vertelt Peter de Boevere.

Basis

Gerband Kingma’s vrouw Ineke, ook kerkgids in Kloetinge, was net als De Boevere gefascineerd door de steen en heeft er onderzoek naar gedaan. De Boevere sprak uitgebreid met haar en nam haar verhaal over de twee overledenen als basis voor zijn nieuwe thriller.

Archeoloog

Daarin is archeoloog Joost Gabriëlse ervan overtuigd dat er menselijke resten liggen achter de grafsteen in het noordertransept. Hij krijgt na jaren van smeken toestemming om de plek te onderzoeken, een beslissing die op veel weerstand stuit. Toch begint hij met zijn onderzoek, maar dan komt zijn zoon Marcus opeens niet opdagen. “Het is geen gruwelijk verhaal”, zegt hij. “Ik vond het niet zo passen bij dit verhaal om op elke bladzijde iemand om te laten leggen. Het is daarmee een ander boek geworden dan mijn vorige.”

Douche

De Boevere schrijft pas een paar jaar. Hoewel ze hem als kind ‘geen groter plezier konden doen dan met een opstel’ begon hij pas intensief te schrijven na zijn pensioen. Zijn eerste thriller was ‘De Nollebosmoorden’ in 2017, over een moord in het veelbesproken Nollebos in Vlissingen. Het verscheen bij het Schrijverspodium van De Drvkkery. Toen dat stopte richtte De Boevere, een aanhanger van Jef Geeraerts en Jo Nesbø, uit nood zelf een uitgeverij op: Zeeuws Bloed. ‘De grafsteen’ is al zijn vijfde boek. “Ik schrijf bijna elke dag, meestal ‘s ochtends als ik uit mijn bed kom. Mijn vrouw komt af en toe zeggen dat ik onder de douche moet stappen, omdat ik anders de hele dag door zou kunnen gaan.”

Waargebeurd

Zijn verhalen zijn altijd deels waargebeurd en spelen zich af in Zeeland. “Ik wil een band hebben met het onderwerp en denk bovendien dat mensen het leuk vinden om te lezen over dingen die ze kennen. Ik gebruik altijd zoveel mogelijk herkenbare elementen.” Voor zijn komende boeken gooit hij het over een iets andere boeg. Zo is hij bezig met een kinderboek en met een verhaal over zijn familiegeschiedenis dat hij met zijn zus maakt. “Dat ligt bij een paar grote uitgeverijen. Als het niet lukt, geef ik het zelf uit.”

‘De grafsteen’ van Peter de Boevere is te koop in de Zeeuwse boekhandels. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief