Roxanne Machielse met de medailles van de Big Six en de speciale medaille die ze na New York kreeg. FOTO EUGÈNE DE KOK .
Roxanne Machielse met de medailles van de Big Six en de speciale medaille die ze na New York kreeg. FOTO EUGÈNE DE KOK . (Foto: Eugène de Kok)

Roxanne Machielse is na de Big Six nog lang niet klaar

GOES - Je zou denken dat het na de marathon van New York, haar zoveelste dit jaar, wel even genoeg was voor Roxanne Machielse. Ze liep immers als eerste vrouw in Nederland de zes grootste marathons ter wereld in één jaar. Ze was bovendien de eerste vrouw ter wereld die het voor een goed doel deed. Voor de Goese was de Big Six echter niet genoeg. Zondag stond ze aan de start voor de marathon van Athene. Ook daar rende ze voor Stichting Kika.


De klassieke wedstrijd tussen Marathon en Athene is een extraatje in een ongelooflijk jaar. “Als je voor Kika loopt moet je ruim een jaar voordien alle marathons doorgeven die je wilt lopen. Het was mijn doel om de Big Six te lopen, maar toen ik me hiervoor probeerde aan te melden had iedereen het in een Whatsapp-groep van Kika-lopers over Athene. Het moest een supermooie wedstrijd zijn. Toen heb ik me ook maar opgegeven”, lacht ze, twee dagen na haar terugkeer uit New York en vier dagen voor de marathon in Griekenland. “Ik zal met spierpijn in het vliegtuig stappen, maar we zien wel hoe het loopt. Athene is een rustige marathon in vergelijking met New York, dus ik ga gewoon genieten van de omgeving.”

Café de Pompe

Dit jaar moet er nits meer voor Roxanne Machielse. Ze heeft haar doel bereikt. De Goese, die met haar moeder eigenaar is van Café de Pompe op de Grote Markt, heeft in één jaar de zes grootste marathons ter wereld gelopen: in maart de marathon van Tokyo, in april Londen en Boston, in september Berlijn, in oktober Chicago en twee weken geleden het slotstuk in New York. “Ik ben ontzettend trots dat ik het heb gehaald”, glundert ze aan de stamtafel van haar café. “Het is misschien typisch Nederlands om er niet te veel over te zeggen en thuis meteen door te gaan met dagelijkse dingetjes, maar het is nogal wat! In New York werd ik in het zonnetje gezet en kwam iedereen heel enthousiast, soms wel wat overdreven, naar me toe.” Ze kreeg de prestigieuze Abbot World Major-medaille, die alleen is weggelegd voor mensen die de zes grootste marathons hebben gelopen.

Verlossing

De laatste marathon van de zes was de makkelijkste. Ze had de marathon in de Big Apple in 2016 al eens gelopen en wist dat alleen het laatste stuk zwaar zou zijn. “Maar toen ging het alleen maar beter. Ik voelde ook geen pijn. Het was dan weer wel een enorme verlossing toen ik uiteindelijk over de streep kwam.”

Verschillen

Waar New York de makkelijkste was, was Boston de zwaarste. Daar maakte ze onderweg enorme klimaatverschillen mee. Ze raakte op een gegeven moment zelfs bijna onderkoeld, maar hield zich toch staande en bereikte de finish. Tokyo was zonder twijfel de meest bijzondere, omdat het een totaal andere stad is dan de andere vijf gaststeden.

Voetbal

Ze heeft het gedurende het jaar veel pijn gehad. Tijdens een potje voetbal schoot haar knie uit de kom. Artsen zeiden dat ze haar marathons mocht lopen, maar een operatie was onvermijdelijk. Deze maand moet ze onder het mes. Haar knie zorgde er voor dat ze het grootste deel van alle kilometers met pijn heeft gelopen. “Ik mag eigenlijk van geluk spreken dat ik het heb gehaald.”

Met haar marathons en acties die ze heeft georganiseerd haalde Roxanne meer dan 60.000 euro op voor Kika. De ambassadeur van de stichting die vecht tegen kinderkanker wilde gaan voor een ton. “Maar halverwege het jaar zat ik er doorheen. Elke dag was ik met Kika bezig. Op een gegeven moment hebben mijn moeder en een paar vrienden gezegd dat 60.000 euro ook een hartstikke mooi bedrag is.”

Adventure

Hoewel zelf ook trots is, gaat ze volgend jaar door. Ze hoopt de ton dan alsnog te halen, bijvoorbeeld met de evenementen die ze heeft ‘overgenomen’ van Stichting Jayden, zoals de spinningmarathon. Marathons redt ze nauwelijks in 2020. Vanwege haar knie staat er slechts één op het programma, al is dat wel een hele bijzondere: The Bagan Temple Marathon in Myanmar. “Ik wil nu dit soort adventure-marathons gaan lopen voor het goede doel.”

Meer informatie is te vinden op www.rox4kika.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>