Groenonderhoud is belangrijk voor de verkeersveiligheid. FOTO RUDY VISSER/WATERSCHAP SCHELDESTROMEN
Groenonderhoud is belangrijk voor de verkeersveiligheid. FOTO RUDY VISSER/WATERSCHAP SCHELDESTROMEN Foto: Rudy Visser/Waterschap Scheldestromen

Waterschap kapt komende maanden 2700 bomen

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen kapt de komende maanden op 35 locaties in Zeeland 2700 bomen. “Het gaat om oude en zieke bomen die een gevaar voor de veiligheid opleveren”, zegt waterschapsbestuurder Marien Weststrate. “In totaal planten we bijna 1600 bomen terug.”

Het kappen begint deze maand en is naar verwachting eind maart klaar. Omwonenden krijgen een brief. “Op 31 locaties planten we aansluitend bomen terug en op de vier overige locaties gebeurt dat later.”

Compenseren

Terugplanten is volgens Weststrate vaak niet direct mogelijk, omdat de grond waarop de gerooide bomen stonden eerst tot rust moet komen. “Dit kan een jaar duren. Het waterschap is verplicht om gerooid groen binnen drie jaar terug te planten.” Daarbij is het vinden van locaties hiervoor soms lastig, aldus Weststrate. De nieuwe bomen worden in vergelijking met de huidige beplanting verder van elkaar geplant - om de tien meter - om ze meer ruimte te geven. Daarom zoekt Scheldestromen samen met de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten naar compensatielocaties. “Dat is niet makkelijk, bijvoorbeeld omdat burgers vaak tegen bomenkap zijn, maar vervolgens geen nieuwe boom dichtbij hun tuin willen hebben.”

Verkeersveiligheid

Weststrate benadrukt dat het waterschap niet zomaar bomen kapt. “We rooien alleen oude en zieke beplanting, vanwege de verkeersveiligheid. Vrijwel al onze beplanting staat langs wegen in het buitengebied en vallende takken of omvallende bomen kunnen leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Een boom in het bos kan daardoor langer blijven staan.”

Variatie

Om de variatie in het landschap te bevorderen, plant het waterschap verschillende soorten bomen en struiken. Struiken die ze plant zijn veldesdoorn, kornoelje, kardinaalsmuts, liguster, meidoorn, els, vlier, boswilg en gelderse roos. Nieuwe bomen zijn onder meer populieren, eiken, esdoorns, linden, abelen en wilgen. Door verschillende soorten groen te planten, zijn minder bomen tegelijk vatbaar voor ziekte bij een soort, zoals de iep- of essenziekte. Die laatste heeft volgens Scheldestromen flink toegeslagen bij de essen langs de Breeweg in Koudekerke. Hier rooit ze dan ook 110 bomen. Langs de Veldersweg en Kluithoekweg bij Grijpskerke worden maar liefst 511 bomen weggehaald, waaronder ook essen. “De ziekte is daar ontzettend heftig”, zegt een waterschapswoordvoerder. “Ik denk dat er over een paar geen enkele es meer staat. Maar de wilgen kunnen nog jaren mee.”

Gelijkmatiger

Bij het terugplanten van groen houdt het waterschap rekening met de landschappelijke kenmerken van een gebied. Zo heeft het hart van Walcheren een open uitstraling met weinig hoge bomen en vooral lage, dichte beplanting, terwijl op Noord-Beveland de bomenrijen waar je doorheen kunt kijken het landschap kenmerken.

In Zeeland komt vooral de populier veel voor. Deze boomsoort is na de Tweede Wereldoorlog veel geplant, omdat populieren snel groeien en daarmee het door oorlogsgeweld en inundatie verloren gegane groen snel kon vervangen. Vanwege de maximale levensduur zijn er volgens Weststrate de afgelopen jaren veel vervangen. “Voor de komende generatie zal de bomenkap in Zeeland gelijkmatiger worden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief