Katholieke kerk in Ovezande wordt 160
De oorspronkelijke kerk.
De oorspronkelijke kerk.

Katholieke kerk in Ovezande wordt 160

OVEZANDE - Op 23 november aanstaande is het 160 jaar geleden dat de Ovezandse katholieke kerk, na een bouwperiode van net geen acht maanden, is ingewijd door deken Thomas van ‘s-Heerenhoek. Een haast niet voor te stellen prestatie. Blijkbaar was er in Ovezande veel elan om nu eindelijk (weer) een eigen kerk te hebben!


Tien jaar geleden hebben we een jaar lang met een scala aan activiteiten stil gestaan bij het bijzondere jubileum.
Feitelijk hebben dat jubileum en de aanloop er naartoe opgeleverd dat vele nieuwe initiatieven en bijzondere vieringen zijn opgepakt. Het heeft, net als bij de bouw van de kerk, voor veel vernieuwd elan gezorgd. Dit jaar heeft het kerkgebouw weer een kroonjaar. In de viering van zondag 24 november willen we daar graag bij stil staan.
Deze keer geen jaarrond programma, maar dat hoeft ook niet. Wel extra aandacht in de viering voor het bijzondere jubileum. In de viering gaat pastoor Van Hees voor en zal de muziek worden verzorgd door onze beide koren Pius X en Oal In. Er is een extra collecte voor het reilen en zeilen van onze kerk. Leerlingen van basisschool De Zandplaat zorgen voor een feestelijke vlaggenparade.

Inzet
In die 160 jaar hebben velen zich met hart en ziel ingezet voor de Ovezandse katholieke kerk. In het boek Een baken van het Roomse Leven (2009) van Piet Rijk en Ad Schenk is daar een heel hoofdstuk aan gewijd: Velen hielpen mee. Een bonte stoet van dienstbare mensen, veelal vrijwilligers, passeren in het boek: kosters, pastoorsmeiden, misdienaars en acolieten, zelatrices, de zangkoren, de zouaven, het kerkbestuur, het armbestuur, de bloemengroep, te veel om op te noemen. En dan hebben we het nog eens over de vele groepen als de school, scouting, de propagandaclub, de Hanze, Sint DeusDedit, de Processie- Broederschap van O.L. Vrouwe en broederschappen van de Heilige Kindsheid, van den Sint Pieterspenning, van Kevelaer, van de Retraitepenning, van de Missiën, van den H. Geest en van den Zalige Dood.
Ook nu, anno 2019, zijn velen betrokken bij het reilen en zeilen van de kerk. Met een pastoraal team op enige afstand ligt die bal om de Ovezandse kerk te runnen bij de parochiekern zelf. Dat vergt de inzet van velen. In een kleine dertig werkgroepen zijn heel veel mensen actief voor de kerk. Heel divers van besturen tot zieken bezoeken, van de kindernevendienst tot de kerkschoonmaak, van zingen tot de (financiële of leden-) administratie. Al die taken zijn noodzakelijk en wenselijk en in dezelfde mate belangrijk voor het geheel. Nog al wat mensen komen we in meerdere werkgroepen tegen! Onlangs hebben we de balans van ons vrijwilligersbestand weer opgemaakt. We tellen nu zo’n honderd vrijwilligers. Als parochiekerncommissie grijpen we het 160-jarig bestaan ook aan om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Als kerk zijn we hen veel dank verschuldigd! Die dank en respect voor hun inzet willen we op 24 november onderstrepen door hen -na de activiteiten in de kerk- een eenvoudige doch voedzame lunch aan te bieden.
Na afloop van de viering is er voor iedereen ruimte voor ontmoeting met koffie/thee/fris met wat lekkers erbij. Daar nodigen we u graag voor uit! 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>