Enkele vrijwilligers van het Fruitteeltmuseum, met rechts Jaap de Schipper.
Enkele vrijwilligers van het Fruitteeltmuseum, met rechts Jaap de Schipper. Foto: Britta Janssen

Fruitteeltmuseum Kapelle brengt tuin tot leven

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Voor een museum over fruitteelt is een tuin onontbeerlijk om de collectie in al zijn facetten te tonen. Die tuin heeft het Fruitteeltmuseum in Kapelle dan ook, maar het is al langer een wens van de museumvrijwilligers om die tot bloei te laten komen. Dankzij de toekenning van in totaal bijna 100.000 euro door verschillende organisaties kunnen ze de komende maanden werken aan de verwezenlijking hiervan.

In 2018 is het Fruitteeltmuseum binnen vernieuwd en dat wakkerde de wens aan om de tuin ook aan te pakken, vertelt vrijwilliger Margriet Koeleman. “De bijzondere bomen van onze museumcollectie staan buiten, daarom willen we de mooie tuin beter laten zien aan de bezoekers, bijvoorbeeld met informatieborden en bankjes, en de verbinding tussen binnen en buiten verbeteren.”

Smalspoor

De komende maanden blijft het museum tijdens de werkzaamheden open. Op 18 april 2020 hoopt het museum de tuin feestelijk in te wijden. Dan kunnen bezoekers een route helemaal rond en door het museum volgen. Hiervoor wordt de route deels voor slecht weer overkapt en helemaal verhard, zodat die ook toegankelijk is met rolstoelen, kinderwagens en rollators. De bezoekers passeren onder meer een tunnelkas, hagelnet, een stuk smalspoor en natuurlijk vele soorten fruitbomen. Hagelnetten beschermen gewassen tegen natuurgeweld en smalspoor gebruikten kwekers vroeger om de oogst, maar bijvoorbeeld ook mest en onderhoudsmaterialen, te transporteren, legt vrijwilliger Jaap de Schipper uit. Met een werkzaam leven dat zich grotendeels tussen de appels, peren en pruimen afspeelde, weet de Kapellenaar veel over de fruitteelt die zo kenmerkend is voor zijn geboortestreek. “Ik beleef hier een mooie oude dag”, glimlacht hij.

Loofgang

Bij de cederboom komt een speelplek voor kinderen en daarnaast een terras bij de tuin met bijzondere sierbomen. Een blikvanger wordt de grote berceau, loofgang, die in ontwikkeling is en waar bezoekers straks onderdoor lopen. “Over een jaar of tien is deze haag helemaal dichtgegroeid”, zegt De Schipper. “Zo’n loofgang zag je vroeger bij mensen van stand. Jonkvrouwen wensten zich niet aan het daglicht bloot te stellen.” Hoe bleker de huid, hoe deftiger het was. Het toonde aan dat iemand niet op het land werkte. “Zo laten we in het museum ook zien dat de consumptie van fruit tot de negentiende eeuw voornamelijk was voorbehouden aan welgestelden.”

Klimaatadaptatie

Dankzij de toekenning van subsidies en bijdragen uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de gemeenten Kapelle en Borsele, het VSB fonds, de Stichting Vrienden van het Fruitteeltmuseum en eigen inbreng van het museum en de inzet van vele vrijwilligers kan het project van ruim 100.000 euro worden gerealiseerd. Zo kan het museum het cultureel levend erfgoed beter uitdragen.“Er is ontzettend veel over de geschiedenis te vertellen”, zegt De Schipper. “Die kennis behouden is belangrijk, want die komt ook nu nog van pas.” Bijvoorbeeld bij het actuele vraagstuk van klimaatadaptatie. “Je ziet dat stedelijk gebied vergroenen steeds belangrijker wordt. Hier is de kennis aanwezig over het bekleden van muren met fruitbomen en het inrichten van daktuinen.”

Oproep

Zonder de financiële bijdragen zou dit project niet van de grond komen, maar ook niet zonder de inzet van de vele vrijwilligers, benadrukt Koeleman. “De vrijwilligers worden steeds ouder, dus we hopen voor allerlei taken op nieuwe enthousiastelingen, ook jonge mensen.” Wie mooie aandenkens en voorwerpen van de regionale fruitteelthistorie bezit, is ook welkom zich te melden. “Het zou helemaal mooi zijn als we nog eens een echte, oude transportfiets, met dubbele stangen en dikke banden, zouden vinden”, zegt De Schipper.

Wie meer wil weten over het vrijwilligerswerk of mogelijk waardevolle historische informatie of voorwerpen bezit, kan het museum bereiken via tel. 0113-344904 of mail: info@fruitteeltmuseum.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief