GFT afval scheiden vuilnis_342288611.jpg
GFT afval scheiden vuilnis_342288611.jpg Foto: Shutterstock

Vast tarief voor inzamelen moet omhoog in Goes

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Het vaste tarief voor de afvalstoffenheffing gaat volgend jaar omhoog voor inwoners van de gemeente Goes.

Een eenpersoonshuishouden betaalt 18,40 euro meer ten opzichte van dit jaar en een meerpersoonshuishouden 28 euro. Mensen die hun restafval in een ondergrondse container kost dat in 2020 60 in plaats van 40 eurocent per keer.

Grijs

De gemeente Goes heeft vorig jaar diftar ingevoerd. Goesenaren betalen sindsdien een vast tarief en vier euro per keer dat ze hun grijze bak buitenzetten. Hiermee wilde Goes het scheiden van afval stimuleren.

De Goesenaren doen dat als geen ander. De gemeente dacht op basis van cijfers in andere gemeenten dat inwoners hun grijze afvalbak over het hele jaar tussen de twaalf en achttien keer buiten zouden zetten. Ze hebben dat echter maar tussen de acht en elf keer gedaan.

Tekort

Inwoners hebben daarmee ten opzichte van eerdere jaren tientallen euro’s bespaard. Voor de gemeente betekent het echter een tekort van 341.000 euro. Aan de andere kan stijgen de kosten voor het verbranden van restafval en omdat er meer soorten afval moeten worden ingezameld in de milieustraat. Goes zou het tekort volgend jaar in principe in zijn geheel mogen verrekenen, omdat de landelijke overheid zegt dat het inzamelen van afval kostendekkend moet zijn. “We doen dat echter niet”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes.

Principe

De gemeente moet daarvoor 171.000 euro bijpassen. “We kunnen dat echter maar één keer doen. In 2021 moeten we het wel kostendekkend maken.” Volgens Alssema blijft het principe van diftar overeind. Ook volgend jaar kost het buitenzetten van de grijze bak vier euro per keer. “Wie goed scheidt, betaalt minder. We willen het goede gedrag van de Goesenaren blijven waarderen.”

Stappen

Ondanks de verhoging van het vaste tarief heeft Goes ook volgend jaar één van de goedkoopste afvalstoffenhefingen in Zeeland. Goes heeft Diftar ingevoerd, omdat gemeenten zich ten doel hebben gesteld om nog maar honderd kilo restafval per inwoners per jaar in te zamelen. Inclusief het restafval dat inwoners weggooien in de milieustraat zit Goes nu op 138 kilo per jaar. “We zijn er nog niet, maar hebben wel grote stappen gezet.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief