Letty Demmers tijdens één van haar laatste vergaderingen in Noord-Beveland. Raadsgriffier Kees Poortvliet luistert. FOTO COBY WEIJERS
Letty Demmers tijdens één van haar laatste vergaderingen in Noord-Beveland. Raadsgriffier Kees Poortvliet luistert. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Ik moet niet meer zeggen dat ik niets meer ga doen'

Door: Eugene de Kok Algemeen

WISSENKERKE - Ze vond het eindeloze eiland al mooi en is er de afgelopen maanden alleen maar meer van gaan houden. Letty Demmers gaat Noord-Beveland en haar inwoners missen. “De betrokkenheid van de mensen hier is fantastisch.” De waarnemend burgemeester maakt deze maand plaats voor Loes Meeuwisse.

Letty Demmers werd eind vorig jaar geïnstalleerd als waarnemer voor de onverwacht vertrokken Marcel Delhez. Demmers was geen onbekende in Zeeland, want de inwoner van Bergen op Zoom was hier eerder korpschef van de politie en waarnemend burgemeester in de gemeente Vlissingen.

Inwerken

Ze kreeg van commissaris van de koning Han Polman de opdracht mee om aan een toekomstvisie voor het eiland te werken. “Voor rustig inwerken en kennismaken met alles en iedereen was geen tijd. Dat moest tussendoor”, zegt ze in haar werkkamer in het gemeentehuis in Wissenkerke. “We zijn meteen met de toekomstvisie begonnen. De opkomst tijdens de avonden was in alle kernen hoog. Overal waren minstens honderd man, ook in dorpen waar maar een paar honderd mensen wonen. Dat vond ik verrassend. Het zegt iets over de mensen. Ze zijn niet alleen trots op hun eiland, maar ook bereid er in te investeren. Tijdens de avonden hoorde ik goed wat er speelt in de gemeente en wat de mensen denken. Ik zou zo’n proces in alle gemeenten aanbevelen.”

Realiseren

Ze hield er dan ook een goed gevoel aan over. “De inwoners wisten dat er iets moet gebeuren. We kregen niet alleen maar te horen dat alles moest blijven zoals het is, want dan red je het niet. Dat realiseren zij zich ook.” De betrokken houding van de inwoners maakt de visie volgens Demmers extra waardevol. “Het verdwijnt niet in een la, maar het is een levend document. In de begroting voor volgend jaar staan al ideeën uit de visie en we hebben net een uitvoeringsplan gemaakt.”

Zelfstandigheid

Ze zorgt dat het document op het bureau van haar opvolger Loes Meeuwisse komt te liggen. “Het zorgt voor houvast bij het maken van keuzes in de toekomst. De discussies hoef je niet meer te voeren. Heel veel staat al in dit document.”

Demmers hoopte door het maken van de visie Noord-Beveland weerbaar te maken. Ze heeft het idee dat dat is gelukt. “De vraag over zelfstandigheid komt hier regelmatig naar boven, maar dat moet niet de discussie zijn. Je kunt wel zelfstandig zijn, maar als je niet weet wat je wilt, heb je daar niets aan. Noord-Beveland weet dat nu wel en de inwoners willen niet alleen nemen, maar ook geven. Ze kunnen uitgaan van hun eigen kracht.”

Chaotisch

Demmers laat het eiland met een goed gevoel achter. Hoewel ze Noord-Beveland en Zeeland al goed kende, heeft het haar verrast en gepakt. “Ik wist dat ik naar een eiland kwam met 7400 inwoners en in de zomer 1,6 miljoen overnachtingen. Ik dacht dat het chaotisch zou zijn en er misschien wel eindeloze files zouden staan, maar de rust en ruimte zijn er dan ook. Ik hoorde geen getoeter en er was totaal geen gedoe.”

Scalda

Ze keert zeker nog een keer terug naar het eiland. Als ze tijd heeft, want Demmers heeft dan wel de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar rustig heeft ze het niet. Zo is ze voorzitter van de raad van toezicht van Scalda, voorzitter van Stichting Blauwe Lijn, een stichting voor het behoud en de ontwikkeling van waterbouwkundige kennis, en is ze bij nog een aantal stichtingen en organisaties betrokken. “Ik ben nog met een aantal dingen bezig”, lacht ze. “Dat ik niets meer ga doen, zoals ik zei voor ik hier waarnemer werd, moet ik niet meer zeggen.”

Demmers met vier jeugdhelden die een oude vrouw hielpen. Zij kregen een onderscheiding van de gemeente Noord-Beveland. FOTO EUGÈNE DE KOK
Demmers helpt mee tijdens het planten van het tiny forest in Kortgene. FOTO COBY WEIJERS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief