Naast voorzitter is Johan van Zweden ook decorbouwer van Muziektheater Zeeland. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Naast voorzitter is Johan van Zweden ook decorbouwer van Muziektheater Zeeland. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Muziektheater Zeeland brengt met Michiel de Ruyter een feestelijk Zeeuws spektakel

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met ‘Michiel de Ruyter’, een eigen productie. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. Als eerste is Johan van Zweden aan de beurt, voorzitter én decorbouwer van het gezelschap.

Vrijwel elke zaterdagmorgen meldt Johan van Zweden zich in een schuur in Ovezande, die Muziektheater Zeeland al jaren huurt. Daar werkt hij met enkele andere vrijwilligers aan de decors, dit keer voor musical ‘Michiel de Ruyter’. “Ik doe dat al twintig jaar. Ik knutsel graag”, lacht hij. Van Zweden heeft de decors in de loop der jaren zien veranderen. “Het wordt steeds groter en ingewikkelder. Dat houdt het uitdagend. We krijgen een budget en een paar ideeën en strepen op papier. Daar moeten wij wat moois van zien te maken.”

Demontabel

Extra lastig is dat alles demontabel moet zijn en in een vrachtwagen moet passen. Het decor moet namelijk op- en af worden gebouwd op de podia van de drie grote theaters in Zeeland: Goes, Middelburg en Terneuzen.

Uniek

Daar is de musical ‘Michiel de Ruyter’ in het voorjaar te zien. Muziektheater Zeeland bestaat volgend jaar 75 jaar. De vereniging ging het grootste deel van haar bestaan door het leven als Goese Operette Vereniging, maar veranderde haar naam een paar jaar geleden in Muziektheater Zeeland. Wat in de loop der jaren nooit is veranderd, is de jaarlijkse productie in (grote) theaters in Zeeland. Zo stond het gezelschap op de planken met versies van bekende musicals ‘Evita’, ‘My fair lady’ en ‘Ciske de Rat’. “In de loop der jaren zijn we gegroeid. We zijn professioneler geworden. Dat vraagt het publiek ook van ons.”

Verhaal

Nu maakt de club zelf een productie. Het idee voor de musical ‘Michiel de Ruyter; is drie jaar geleden ontstaan. Het verhaal van de musical gaat over het leven van zeeheld uit Vlissingen. “Over zijn worstelingen, de keuzes die hij heeft moeten maken en alles om hem heen”, legt Van Zweden uit. “We vonden allemaal dat we iets bijzonders moesten doen voor het jubileum en Rini de Koster wilde al een tijdje een musical schrijven. We wilden een feestelijk Zeeuws spektakel. Achteraf lijkt een stuk over Michiel de Ruyter een logische keuze, maar we hebben wel een paar ideeën de revue laten passeren.”

De voorzitter noemt de grote productie uniek. “We doen dit samen, als amateurs."

Duidelijkheid

Zelf is hij een voorzitter op afstand. Hij houdt niet alles in de gaten, maar zorgt dat de organisatie goed staat, er duidelijkheid is en het gezellig en respectvol blijft. "Ik wil een vereniging waar mensen veel voor elkaar over hebben. Bij ons weet iedereen wat hij of zij moet doen en bereid een stapje extra te zetten. Alle leden pakken een onderdeel op. Dat kan voor of achter de schermen zijn. Bij iedereen spat de passie er vanaf. We hebben er allemaal nog steeds erg veel lol in. Dat is onze sterkste kant. Daardoor hebben we volgens mij ook succes.”

Meer informatie over de musical, de data waarop deze is te zien en de vereniging is te vinden op www.muziektheaterzeeland.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief