Koninklijke onderscheiding bij Feest van Herkenning
Sylvia Merret van Dam en burgemeester Rob van der Zwaag.
Sylvia Merret van Dam en burgemeester Rob van der Zwaag. (Foto: Marielja ten Bruggencate)

Koninklijke onderscheiding bij Feest van Herkenning

DOMBURG – Tijdens de vrijwilligersbijeenkomst van de Zeeuwse Stichting Feest van Herkenning in Domburg is Sylvia Merret van Dam donderdag verrast met een koninklijke onderscheiding. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Haar inzet voor Feest van Herkenning, diverse functies bij Stichting Delta Cultureel en de vereniging van Zeeuwse musea, haar betrokkenheid bij de Scottish Diaspora Tapestry en haar actieve inzet voor de Protestantse Kerk Veere worden alom geroemd, al staat mevrouw Merret van Dam liever niet in het middelpunt van de aandacht. “Het gaat om de vrijwilligers”, vindt ze.

Museumkoffer

Feest van Herkenning is inmiddels uitgegroeid tot een stichting die mensen in heel Zeeland helpt. Het begon allemaal voor Feest van Herkenning met een workshop met het thema ‘Een andere inzet van museumattributen’ van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Veel voorwerpen liggen in het depot en zien nooit het daglicht. Er is simpelweg meer om te laten zien dan dat er tentoonstellingsruimte voor is. Veel van die attributen hebben een connectie met het dagelijks leven uit vroeger tijden en dat bracht Sylvia Merret van Dam op het idee om een museumkoffer samen te stellen en daarmee bij dementerende ouderen langs te gaan.

Dementerenden

Deze proef werd een succes en inmiddels zijn er meer dan honderd koffers in Zeeland, waarmee de ruim honderd vrijwilligers jaarlijks 450 bezoeken aan dementerenden en andere ouderen afleggen. De koffers hebben allerlei thema’s, zoals school, seizoenen, winkel van Sinkel en de Oranjes, en bevatten attributen uit acht verschillende Zeeuwse musea.

Ambassadrice

Dat de stichting in vijf jaar tijd zo kon groeien heeft alles te maken met het ambassadeurschap van de vrijwilligers. “Iedere vrijwilliger draagt bij aan het succes van de organisatie”, zei burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere bij de uitreiking van de koninklijke onderscheiding. “Of het nu is bij een sportclub, bij de brandweer of Feest van Herkenning, iedere vrijwilliger is een ambassadeur. Al die enthousiaste mensen bij elkaar maakt dat de organisatie gaat groeien. Dat zie je bij Feest van Herkenning heel goed. Als Sylvia praat over Feest van Herkenning zie je een ambassadrice met hart voor de organisatie.”

TGV

Vriendin en collega Hanneke de Vroe kent Merret van Dam goed. “Sylvia is bescheiden en zegt altijd dat we het met zijn allen moeten doen, anders komt het niet van de grond. Daarin heeft ze natuurlijk gelijk, maar Sylvia weet mensen op een manier te motiveren waar je bijna geen nee tegen kunt zeggen.” Ze lacht en vertelt hoe een kennis haar eens zei dat mensen in te delen zijn in locomotieven en aanhangwagentjes. “Sylvia is een locomotief, absoluut. Maar dan geen klassieke stoomlocomotief, maar een TGV, zoveel energie heeft ze. Ze is een enthousiasmerend organisatietalent en daarom verdient ze deze onderscheiding.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>