Amber de Vrieze ziet rol van Anna van Gelder als grote uitdaging
Amber de Vrieze speelt de rol van Anna van Gelder. FOTO COBY WEIJERS
Amber de Vrieze speelt de rol van Anna van Gelder. FOTO COBY WEIJERS (Foto: Coby Weijers)

Amber de Vrieze ziet rol van Anna van Gelder als grote uitdaging

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met ‘Michiel de Ruyter’, voor het eerst een eigen productie. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. Als derde ‘de vrouw van Michiel’: Amber de Vrieze.


De uit Kloetinge afkomstige Amber de Vrieze is pas 21 jaar, maar een oudgediende binnen Muziektheater Zeeland. Ze heeft al in zes producties meegespeeld. Waar ze vorig jaar nog schitterde als tante Jans in ‘Ciske de Rat’ speelt ze nu Anna van Gelder, de derde vrouw van Michiel de Ruyter. “Een hele eer als je zo’n rol mag spelen.”

Karakter

Het is wel anders, zegt ze. “Als je een rol uit een bestaande musical hebt, kun je nog eens kijken hoe een ander het deed. Dat is nu niet het geval. We zijn nu echt vanaf nul begonnen. Je moet het hele karakter zelf invullen.” Ze heeft veel met schrijver Rini de Koster gesproken, die zich als geen ander in alle karakters rondom de Vlissingse zeeheld heeft verdiept, en is zelf veel gaan lezen over Anna. “Zo krijg je steeds een beter beeld van haar. Ze was een vrouw die veel alleen was, goed zorgde voor haar gezin, verlangde naar haar man als hij weer op zee was, maar alleen ook haar mannetje stond. Ze was sterk en niet bang om tegen de stroom in te gaan. Dat maakt het heel leuk om haar te spelen. Toen ik na de auditie hoorde dat ik deze rol had, leek het me een enorme uitdaging.”

Interessant

Amber denkt dat het een musical waarin voor iedereen wat wils zit. “Het verhaal is interessant, de muziek is prachtig en ik denk dat Michiel de Ruyter veel mensen aanspreekt. Het is belangrijk dat we de geschiedenis blijven vertellen.” De rol van haar man in de musical wordt gespeeld door Peter Reinders. “Hij is voor de tweede keer bij, maar we voelen elkaar goed aan”, zegt Amber. “Als we scènes samen spelen voelt het echt alsof we familie zijn.”

Afgunst

Volgens Amber telt Muziektheater Zeeland veel goede acteurs. Meerdere kandidaten hadden bijvoorbeeld de rol van Anna kunnen spelen.

Van afgunst onder elkaar is echter geen sprake. “Muziektheater Zeeland is een echte groep, niemand is alleen met zichzelf bezig. De gunfactor is hoog. Het voelt voor mij als een grote familie, met jonge en oude mensen. We staan allemaal voor elkaar klaar. In de jaren dat ik nu lid ben, heb ik heel veel vrienden gemaakt.“

Combinatie

‘Michiel de Ruyter’ is dan ook zeker niet haar laatste musical waarin ze meespeelt. “Mijn hart ligt bij de vereniging en bij het genre musical. Ik houd van zingen, dansen en acteren. In een musical komt dat allemaal samen. Die combinatie maakt het ontzettend leuk.”

Meer informatie en kaarten voor de musical 'Michiel de Ruyter' op de website www.muziektheaterzeeland.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>