Vijftig inwoners hebben zaterdag een ontbijtje gekregen van de gemeente. FOTO COBY WEIJERS
Vijftig inwoners hebben zaterdag een ontbijtje gekregen van de gemeente. FOTO COBY WEIJERS (Foto: Coby Weijers)

Gemeente Borsele viert jubileum op bescheiden wijze

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele viert op bescheiden wijze haar vijftigjarig bestaan. Het jubileumjaar is zaterdag van start gegaan met een ontbijt voor vijftig inwoners die in januari jarig zijn. Burgemeester Gerben Dijksterhuis, de wethouders én Zeeuwse Sien aten een hapje mee in raadsboerderij Stenevate in Heinkenszand.


Het ontbijt was de eerste van een aantal activiteiten in het kader van het vijftigjarig bestaan. In 1970 werden de toenmalige gemeenten Borssele, Baarland, Driewegen, Ellewoutsdijk, 's-Gravenpolder, ‘s-Heer Abtskerke, ‘s-Heerenhoek, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Nisse, Oudelande, Ovezande en de dorpen Nieuwdorp en Lewedorp, die deel uitmaakten van de gemeente ‘s-Heer Arendskerke, samengevoegd tot één gemeente Borsele. “Het gaat hartstikke goed. Iedereen is blij met hoe het nu gaat”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis. “Mensen voelen zich inwoner van de gemeente Borsele, maar zijn in de eerste plaats inwoner van Baarland, Nisse of Borssele. Dat vind ik goed. Het gaat de laatste tijd vaak over herindelingen, maar wij hebben daaraan geen behoefte. We kunnen alles prima zelf.”

Sober

De gemeenteraad heeft eerder 80.000 euro vrijgemaakt om de verjaardag te vieren. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat gehalveerd, omdat de gemeente voor een grote bezuinigingsopgave staat. Ze wil kijken hoe ver ze met 40.000 euro komt. “Het betekent niet dat we het sober vieren. Er is ontzettend veel te doen.”

't Kerkje

De eerstvolgende activiteit is een jubileumvoorstelling op zondag 8 maart in ‘t Kerkje van Ellesdiek. Cabaretière Katinka Polderman, geboren in ‘s-Heer Abtskerke, schrijver Rinus Spruit en het duo Rowenna Otte en Julio Melio treden op. De voorstelling is gratis te bezoeken. Kaarten kunnen worden gereserveerd via reserveer@ellesdiek.nl en 0113-612681.

Braderie

Een hoogtepunt in het jubileumjaar moet de open dag van de gemeente worden, die op zaterdag 11 juli is in Heinkenszand. “We sluiten dan aan bij de langste braderie van Zeeland. We willen dan laten zien wat we in huis hebben.” Een aantal hulpdiensten en veiligheidspartners werken mee aan de dag. Zaterdag 22 augustus is er in Hoedekenskerke een bijzondere aflevering van het Borsels Korenfestival. Op verschillende plekken in het dorp treden koren op. Wie in 2020 vijftig jaar wordt maakt kans op kaartjes voor een bijzondere rit in de stoomtrein richting het korenfestival.

De laatste grote activiteit is een jubileumfeest in De Stenge in Heinkenszand. Op vrijdag 6 november vindt daar een feest plaats met onder meer coverband The Moon.

Een aantal lokale bands, die hebben meegedaan aan Spectra, krijgen ook een podium. Ook voor deze avond is de entree gratis.

Wandeltocht

Naast alle rote activiteiten is er meer te doen in het kader van het jubileum. Zo planten kinderen jubileumbomen tijdens de Boomfeestdag, is er een wandeltocht van Borsele Beweegt en Stichting Landschapspark Borsele op zaterdag 6 juni en zijn er muziek- en activiteitendagen in de verzorgingshuizen in de gemeente. Tot slot komt de culturele raad met een kunstzinnige uitdaging voor alle amateurkunstenaars in de gemeente Borsele.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>