Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

'Eendvogelstraat moet groener, veiliger en meer parkeerplaatsen krijgen'

Door: Eugene de Kok Algemeen

HEINKENSZAND - Bewoners en omwonenden van de Eendvogelstraat in Heinkenszand willen meer parkeerplaatsen, meer groen in hun straat en maatregelen om de verkeersveiligheid in de lange straat te verbeteren.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Borsele heeft laten uitvoeren onder ruim zevenhonderd huishoudens in de omgeving. De herinrichting van de Eendvogelstraat staat op de agenda voor 2021. “We hebben het dit keer anders aangepakt”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. “Normaal maken we een ontwerp, houden we een inloopavond in De Stenge, peilen we daar de reacties en passen vervolgens het ontwerp iets aan. Nu hebben we vooraf om inbreng gevraagd.”

Klimaatbestendig

Bewoners vinden vooral meer parkeerplaatsen en groen belangrijk. Ook staan ze achter maatregelen om de straat klimaatbestendiger te maken. Omwonenden hebben het verbeteren van de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van het sportpark hoog in het vaandel staan.

Witkam is blij met het onderzoek dat de gemeente ongeveer tienduizend euro heeft gekost. Hij denkt dat het als blauwdruk kan worden gebruikt voor toekomstige herinrichtingsprojecten. “Het is een pilot, maar als het hele traject voor de Eendvogelstraat succesvol is, gaan we het zeker vaker op deze manier doen. In ons collegeprogramma staat dat we meer bewonersparticipatie willen. We moeten kijken of dit een goede manier is. Af en toe moet je durven vernieuwen.”

Serieus

Witkam denkt dat de prioriteiten van de bewoners terugkomen in het ontwerp voor de nieuwe Eendvogelstraat. “Als je iets als dit doet moet je de mensen serieus nemen. Anders heeft participatie geen enkele zin.”

De gemeente gaat nu een ontwerp maken voor de herinrichting van de Eendvogelstraat en legt dat vervolgens voor aan de bewoners. De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk volgend jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief