Er wordt hard gerepeteerd door de acteurs van Heer Hendrik. FOTO HEER HENDRIK
Er wordt hard gerepeteerd door de acteurs van Heer Hendrik. FOTO HEER HENDRIK Foto: Heer Hendrik

Toneelvereniging Heer Hendrik laat kwetsbaarheid zien

Door: Eugene de Kok Algemeen

‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN – Toneelvereniging Heer Hendrik is druk bezig met de repetities van 'Na de aanslag', een stuk dat is geschreven door de uit Zeeland afkomstige theatermaker Robbert Jan Proos. In 'Na de aanslag' is Nederland getroffen door een terroristische aanslag. Vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht wat voor impact zo’n gebeurtenis heeft.

De regie is in handen van Jeannette Tierie. Zij speelt sinds 2005 bij Heer Hendrik. Zij heeft ruim 33 jaar speel- en regie-ervaring bij een andere toneelvereniging. “Het is de eerste keer dat ik een avondvullend stuk regisseer bij Heer Hendrik”, vertelt zij. “Binnen de vereniging krijgt iedereen veel vrijheid en mogelijkheden om te groeien. Eerder regisseerde ik voor Heer Hendrik twee eenakters. We doen altijd mee aan het Eenakterfestival. 'Na de aanslag' is een vierluik en toen heb ik één scene als eenakter gebruikt. Deze is goed ontvangen op het festival. Toen ik er mee bezig was, merkte ik dat het zo'n goed stuk is dat ik het ook graag als één geheel wilde opvoeren.”

Inspiratie

Wat Jeanette met name aanspreekt is de maatschappelijke relevantie. “Robbert Jan vond zijn inspiratie uit krantenartikelen over aanslagen de afgelopen jaren. Dat thema leefde en leeft nog steeds in Nederland. Hoe veilig zijn wij en hoe kunnen we een aanslag voorkomen? In het stuk wordt een beeld geschetst van de situatie zes weken na zo'n gebeurtenis. De kracht van het stuk zit in het feit dat het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt verteld. We proberen antwoord te geven op vragen zoals hoe iemand komt tot zo'n daad en of de ouders van de dader medeschuldig zijn? Wat doet het met de hulpverleners die als eerste ter plaatse waren? Had de aanslag voorkomen kunnen worden en hoe groot is de kans op een volgende? Er wordt een breed beeld geschetst, waarbij het publiek tot nadenken wordt aangezet.”

Serieus

Een van de mooiste aspecten vindt Jeannette dat in het stuk de kwetsbaarheid van de mens naar voren komt. De toneelvereniging kiest niet altijd voor zware stukken. “We proberen veel af te wisselen tussen blijspelen en wat serieuzere stukken. Het gaat goed met de vereniging, al hebben we wel afscheid moeten nemen van onze voorzitter Ada de Feiter die ook vaak de regie op zich nam. Het is een groot gemis, want zij heeft ontzettend veel voor Heer Hendrik gedaan.” Heer Hendrik is een actieve vereniging. “Zo spelen we onder andere tijdens Goes Kinderstad, op de Kerstmarkt en we doen mee aan de Mystery Tour. Er wordt hard gewerkt, maar we hebben het altijd heel leuk. Wel kunnen we nog wat jonge spelers gebruiken.”
 

Kaarten
'Na de aanslag' wordt gespeeld op zeven, acht, veertien en vijftien februari in het Heer Hendrikhuis.
Kaarten kosten tien euro en zijn te bestellen via de e-mail contact@toneelverenigingheerhendrik.nl of telefoon: 0113-223157.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief