Afbeelding
Foto: Hans Colijn

Gemeente Goes heeft een nieuwe ambtsketen

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - In het jaar dat de gemeente Goes vijftig jaar bestaat heeft ze een nieuwe ambtsketen gekregen.

Burgemeester Margo Mulder en Richard Fabery de Jonge, die de keten heeft gemaakt, hebben hem donderdag onder grote belangstelling gepresenteerd. De oude keten stamde uit 1852 en was al tal van keren gerepareerd. “We hebben het vermoeden dat tijdens één van die reparaties de ketting is omgewisseld met het oude exemplaar van ‘s-Heer Hendrikskinderen”, zei Mulder, wijzend naar de ketting waaraan de penning met het wapen van Goes en Nederland hangt.

Dorpen

In het nieuwe exemplaar heeft Fabery de Jonge de zes dorpen van de gemeente verwerkt. Ook zijn er ganzen op te zien en hangt er een duidelijke, ‘door een specialist in reliëf geslagen’ penning onderop.

Vereerd

Voor Fabery de Jonge, die een juwelierszaak in de Lange Kerkstraat runt, was het de vijfde ambtsketen die hij heeft ontworpen. Eerder maakte hij ketens voor de burgemeesters van Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Drimmelen en Reimerswaal. “Ik voelde me vereerd dat ik er nu één voor mijn eigen gemeente mocht maken. Er waren veel ideeën en er is veel schetswerk aan vooraf gegaan. Uiteindelijk zit er meer dan honderd uur werk in”, legde hij uit. Mulder draagt de ketting tijdens raadsvergadering en bij officiële gelegenheden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief