Kees en Anna de Vriend. FOTO JESSICA ROVERS
Kees en Anna de Vriend. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'We hebben samen altijd hard gewerkt'

Door: Eugene de Kok Algemeen

BAARLAND – Kees en Anna de Vriend uit Baarland zijn op Valentijnsdag verrast met een bezoek van loco-burgemeester Arno Witkam van de gemeente Borsele. Hij kwam hen feliciteren met hun 70-jarig huwelijk. Zeven decennia geleden gaven zij op 15 februari elkaar het ja-woord in de Oostkerk in Middelburg. Naast een bos bloemen en een cadeautje kreeg het jubilerend echtpaar een brief van het koninklijk huis.

Zaterdag vierden Kees en Anna de Vriend feest met hun drie kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind. “We hebben ook nog een felicitatie ontvangen van de commissaris van de koning”, vertelt Anna enthousiast.

Bakendorp

Zij weet nog goed hoe zij en Kees elkaar al hebben ontmoet. “De vader van Kees, die net als hijzelf later, in uien handelde, kwam altijd langs bij mijn zus in Bakendorp waar ik toen werkte. Ik leerde Kees kennen en van lieverlee is het zo gegroeid. Mijn vader had ook een eigen bedrijf, dus dat maakte het makkelijker.” De vader van Kees speelde een rol bij het bij elkaar komen van het stel. “Ik had wel meisjes gehad, maar dat was geen succes”, zegt Kees. “Mijn vader zei dat ik eens naar 'dat meisje in Bakendorp' moest gaan. En je moet de raad van je vader altijd volgen, hè”, lacht hij.

Blikken

Volgens Kees had Anna eerst een ander vriendje, maar hij wist haar, na het ‘toewerpen van een aantal verliefde blikken’, voor zich te winnen. “Ik vond haar een leuke meid. We ontmoetten elkaar hier aan de Westerschelde. Bovenaan de dijk heb ik gevraagd of ze met mij wilde stappen en dat wilde ze.” Toen ze trouwden was Anna 23 jaar en Kees 28. Hun trouwdag staat hen nog helder voor de geest. “Het was een behoorlijk feest. We werden met koets en paarden naar de kerk gereden”, vertelt Kees. “Na ons trouwen hebben we eerst bij mijn ouders ingewoond. Daarna kregen we een huurhuisje. In 1958 hebben we ons huis laten bouwen. Daar wonen we nu nog.”

Soorten

Het echtpaar kreeg twee dochters en een zoon. “Er waren niet meer soorten, dus ik vond het best zo”, lacht Kees. “Mijn vrouw zei echter altijd dat ze het boekje wilde volmaken.” Anna vertelt dat het gezin wel eens op vakantie is gegaan met de vouwwagen, maar dat het er door het bedrijf niet vaak van kwam. Ze maakt nu veel legpuzzels. “En ik heb dertig jaar in de kerkenraad gezeten. Mijn man heeft zeventig jaar vrijwilligerswerk gedaan. Daar heeft hij een oorkonde voor gehad”, zegt ze trots. “Hij was voorzitter van de fanfare en organiseerde reisjes voor ouderen.” Volgens haar is er geen geheim voor een goed huwelijk. “Het is wel uitzonderlijk: zeventig jaar getrouwd, maar het ging eigenlijk allemaal vanzelf. We hebben samen altijd hard gewerkt.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief