Burgemeester Margo Mulder slijpt de schaar waarmee ze het centrum opent.
Burgemeester Margo Mulder slijpt de schaar waarmee ze het centrum opent. Foto: Coby Weijers

Ambachtslieden hebben vertrouwde plek terug

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES – Het Ambachtscentrum is zaterdag feestelijk heropend nadat het de deuren in oktober noodgedwongen moest sluiten, nadat het pand waterschade opliep tijdens het verwijderen van het asbestdak. Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes knipte met een door haarzelf geslepen schaar het lintje ter ere van de opening. Daarna was iedereen welkom om de heropening te vieren met een hapje, drankje en een loterij.

De burgemeester van de gemeente Goes liet in haar toespraak weten het fijn te vinden weer in het Ambachtscentrum te kunnen staan. “Vorig jaar oktober was voor veel mensen een rampzalige maand. Door een samenloop van omstandigheden hadden veel spullen waterschade opgelopen. Het positieve was dat er vervolgens samen een herstelplan is gemaakt om het weer schoon en veilig te krijgen. Er is keihard gewerkt. Hoe fijn is het toen er weer spullen konden worden teruggebracht naar het centrum. Hulde voor het bestuur en alle vrijwilligers, de vertrouwde plek is er weer.”

Opslag

Voor bestuurslid Bernard Franse viel er met de heropening 'een last van zijn schouders’. “Het water heeft hier tien centimeter hoog gestaan. Iedereen was verbijsterd. Hoe kon dit gebeuren? Er werd een crisisteam in het leven geroepen en de gemeente Goes stelde een pand aan de Stephensonweg beschikbaar voor opslag. Er werden drogers en kachels in het centrum geplaatst en na een paar weken was het droog. Een tijdelijke locatie zagen we niet zitten. Er werd een plan gemaakt om het Ambachtscentrum zo snel mogelijk op te knappen. Dertien januari zijn de werkzaamheden gestart en het resultaat mag er zijn. Ik ben de gemeente, het bestuur en alle vrijwilligers erg dankbaar. En ook mijn vrouw, die mij vaak heeft moeten missen, omdat ik weer naar het Ambachtscentrum moest.”

Hoe groot de schade was blijkt uit hoe omvangrijk de herstelwerkzaamheden waren. “Het ging niet alleen om alle spullen die in het pand stonden”, legde Franse zaterdag uit.

Tranen

Ook het dak, de wanden en vloeren ... alles moest worden gerenoveerd. Alle ateliers werden leeggehaald en vijftig procent is in de container verdwenen. "Mensen stonden hier met tranen in hun ogen. Het centrum zit er al 35 jaar en we wilden hier niet weg. Het Ambachtscentrum is een begrip in Goes. We hebben een datum geprikt wanneer we weer open wilden gaan en die hebben we gehaald. We hebben ons er volledig voor ingezet en ik ben heel blij dat het zo is geworden. Er zijn plannen om het pand verder aan te passen aan de eisen van deze tijd. De entree zal worden aangepast, evenals de toiletten en de ventilatie in het centrum. Een architect is momenteel een plan aan het maken. We hebben een hotline met de projectleider vanuit de gemeente. De verwachting is dat deze werkzaamheden volgend jaar zullen plaatsvinden.”

Openingstijden

Het Ambachtscentrum in recreatiegebied De Hollandsche Hoeve is op woensdag en zaterdag geopend van 13.00 uur tot 16.30 uur. Voor meer informatie, zie www.ambachtscentrumgoes.nl.

Een van de ambachtslieden in het centrum. FOTO'S COBY WEIJERS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief