Afbeelding

Vier jongeren slachtoffer van fraude na scannen van QR-code

Door: Peter Houtepen Politie

GOES - Bij de politie Zeeland hebben zich in de eerste drie maanden van dit jaar vier jongens gemeld die slachtoffer geworden zijn van fraude door het scannen van een QR-code. 

Een 18-jarige jongeman uit de gemeente Borsele was het eerste slachtoffer. Hij werd op woensdagmiddag 22 januari op de parkeerplaats aan de Westwal in Goes door twee mannen aangesproken. Ze wilden geld wisselen en boden een QR-code aan. Twee uur later ontdekte het slachtoffer dat 450 euro van zijn bankrekening was gestolen.

Fietsenstalling

Een 18-jarige jongeman uit Breda was op zondag 23 februari de klos toen hij op de Segeerssingel bij de fietsenstalling van het station in Middelburg door twee jongemannen werd aangesproken. Ze wilden een klein geldbedrag wisselen en gaven hem enkele euro's. Hierna vroegen ze de Bredanaar om hetzelfde geldbedrag aan een van hen over te maken door een QR-code te scannen. Omdat het scannen niet gelukt zou zijn, gaf hij het geld terug en gingen ze uit elkaar. Twee dagen later ontdekte het slachtoffer dat er bijna 200 euro van zijn bankrekening was gestolen.

Treinkaartje

Achteraf blijkt dat deze oplichters diezelfde dag nog een veel grotere vis wisten binnen te halen. Op het station in Middelburg vroegen twee mannen aan een 17-jarige jongen uit IJzendijke of hij enkele euro's voor een treinkaartje wilde wisselen door het geld naar hun rekening over te maken. Hiervoor moest hij een QR-code scannen. De jongen uit IJzendijke vond dat op dát moment niet vreemd, omdat hij vaker een QR-code gebruikte. Ook hier leek de transactie niet te lukken, want er werd geen geld van zijn bankrekening afgeschreven. Groot was zijn verbazing toen twee dagen later 1.000 euro van zijn bankrekening werd afgeschreven.

Bus

Een 16-jarige jongen uit Goes stond op donderdag 27 februari rond 17.10 uur op de Lijnbaan op de bus te wachten. Vermoedelijk werd ook hier een QR-code met de telefoon van het slachtoffer gescand. Hoe dit precies is gebeurd, wordt nog door de politie onderzocht. Diezelfde avond constateerde de jongen dat er ruim 1.500 euro van zijn rekening was gestolen. Het slachtoffer heeft hierover woensdag een verklaring bij de politie afgelegd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief