De verhalen van vluchtelingen op Sicilië hebben indruk gemaakt op Jantine en Arne.
De verhalen van vluchtelingen op Sicilië hebben indruk gemaakt op Jantine en Arne. Foto: Jessica Rovers

Jantine en Arne terug uit vluchtelingenkampen op Sicilië

Door: Britta Janssen Algemeen

KRABBENDIJKE – Jantine de Looff (16) en Arne Dieleman (14) hebben in de voorjaarsvakantie mensen geholpen in de vluchtelingenkampen op Sicilië. De reis heeft veel indruk op hen gemaakt, vertellen ze nu ze weer thuis zijn.

Twaalf leerlingen van het Calvijn College, locatie Krabbendijke Appelstraat, hebben vluchtelingen op Sicilië geholpen samen met Daniel Lusenie van stichting Voice of Hope. Deze organisatie biedt vluchtelingen onder meer materiële steun. Haar project op Sicilië is dit schooljaar het collectedoel van het Calvijn College, locatie Krabbendijke Appelstraat.

Spelletjes

De reis heeft op Jantine en Arne veel indruk gemaakt, vertellen ze nu ze weer veilig thuis zijn. “We zijn elke dag naar een kamp geweest. We hebben tussendoor ontspannende dingen gedaan, want het was heel indrukwekkend allemaal. Er was veel contact met vluchtelingen. De meesten komen uit Afrika, maar er zijn ook wel mensen uit Bangladesh. We hebben spelletjes gespeeld, zoals memory en voetbal, want de mensen zitten daar hele dagen zonder iets te kunnen doen. Met wie dat wilde, hebben we gepraat over hoe ze zich voelen en wat ze hebben meegemaakt.”

Slavenarbeid

Het verhaal van de 22-jarige vluchteling James heeft in het bijzonder impact gehad op de leerlingen. “Hij is inmiddels al zo'n drie jaar in het kamp op Sicilië. We ontmoetten hem, omdat hij meeliep met Daniel. Hij spreekt acht talen en helpt als tolk. Toen hij vertelde wat hij heeft meegemaakt, moesten we allemaal huilen."

James woonde in Sierra Leone en is gevlucht voor het ebolavirus, vertellen Arne en Jantine. "Hij is toen naar het buitenland gegaan, maar werd overal steeds weggestuurd. Na rondgezworven te hebben is hij in de gevangenis beland waar hij pas uitkwam nadat hij zichzelf, na een maand slavenarbeid, kon vrijkopen. Toen is hij naar Libië gegaan en heeft twee dagen in een bootje rondgedobberd op zee. Hij zag hoe een vrouw, die in het water was gevallen, haar baby probeerde te redden. Ze probeerde de baby boven haar hoofd te houden. Maar uiteindelijk zijn ze allebei verdronken.”

Sportief

Docent Adri Weststrate, die de vluchtelingenkampen al een paar keer eerder bezocht, vertelt dat James binnenkort naar Zeeland komt. “Hij zal bij ons logeren en we zijn aan het kijken of hij hier ook wat werk kan doen. Hij mag vijf jaar in Europa verblijven. We moeten niet alleen kijken naar hoe we hem kunnen helpen, maar ook wat hij voor ons kan betekenen. Het was een straatjongen die altijd aan het voetballen was, dus hij is heel sportief. Daarnaast kan hij zijn levenservaring delen.”

Perspectief

Jantine merkt dat mensen soms negatief denken over vluchtelingen. “We hebben meegekregen van Voice of Hope dat je ook de vluchtelingen in je eigen land moet helpen. Dat willen we zeker gaan doen.” Arne vult aan: “Ik wil op school uitdragen dat mensen er voor elkaar moeten zijn.”
Adri Weststrate hoopt dat de reis van de leerlingen een extra impuls geeft aan het kijken naar vluchtelingen in een breder perspectief. “De leerlingen worden als ambassadeurs ingezet en we hopen een olievlek te creëren. We willen iets ontsteken; heb je naasten lief en kijk verder dan je eigen dorp, stad of land.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief