Esther Splinter hielp als kind haar vader al bij het klussen
Esther Splinter in haar werkplaats annex showroom. FOTO EUGÈNE DE KOK
Esther Splinter in haar werkplaats annex showroom. FOTO EUGÈNE DE KOK (Foto: Eugène de Kok)

Esther Splinter hielp als kind haar vader al bij het klussen

VLISSINGEN - Tussen alle babykleertjes, tweedehands eettafels en boeken over van alles en nog wat staan af en toe opmerkelijke zaken te koop op het welbekende Prikbord van Zeelandnet. In samenwerking met de provider pikt Weekblad de Bode deze pareltjes er eens in de zoveel tijd tussenuit en zet deze extra in de spotlights. In deze aflevering komt antiekrestaurateur Esther Splinter aan het woord.


Meubelrestauratie Splinter leek haar niet zo’n mooie naam, dus toen ze een paar jaar geleden voor zichzelf begon, vertaalde ze haar achternaam in het Frans en had toen opeens een chique klinkende naam voor haar bedrijf: Meubelrestauratie l’Echarde.

Poppen

Haar bedrijfsnaam mag dan Frans zijn, het vak van meubelrestaurateur heeft ze geleerd in Engeland. Esther Splinter volgde aan het begin van dit millennium een opleiding aan het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam. Vanaf het begin was het duidelijk dat ze zou kiezen voor meubelrestauratie. “Als kind hielp ik mijn vader al bij het klussen en maakte ik meubeltjes voor mijn poppen”, zegt Splinter. “Ik heb het altijd leuk gevonden om met mijn handen te werken en vind het geweldig om iets wat versleten is weer mooi te maken, zodat het weer jaren meekan. Neem die tafel”, wijst ze naar twee losse tafelbladen in haar werkplaats. “Daar zaten een paar dikke lagen gekleurde epoxy op. Ik heb deze er allemaal afgeschuurd. Als je dan ziet hoe mooi het nu weer is dan geniet ik daarvan. Hout vind ik geweldig. Het is een product dat leeft.”

MBO

Als één van de eerste MBO-studenten in Rotterdam ging Splinter op stage naar het buitenland. Ze werkte een paar maanden als ‘apprentice’ van een antiekrestaurateur in het Engelse York. “Ik houd erg van Engeland, maar vind dat ze daar ook met andere ogen naar antiek kijken. Het wordt meer gewaardeerd dan hier.”

Privékliniek

Ze werkte tijdens haar stage onder meer aan het herstel van antieke meubels uit een privékliniek uit 1790, ooit opgericht door de mormonen. “Daar ging nogal eens wat kapot. De meubels bleven maar komen”, lacht ze. “Ik heb er ontzettend veel geleerd.” Ze sprak haar Engelse leermeester naar aanleiding van de opening van haar werkplaats annex showroom aan de Gildeweg 25 (loods tien) in Vlissingen. “Hij zei dat ik ontzettend veel had geleerd en was trots op me. Dat vond ik erg leuk om te horen.”

Ivoor

In haar ruimte staat een banner waarop is te zien hoe ze één van haar mooiste opdrachten tot nu toe heeft voltooid. Het ging om de restauratie van een notenhouten tafel, ingelegd met citroenhoutfineer en ivoor. Het museumstuk was ernstig beschadigd door lekkage. Alle ingelegde decoraties waren losgekomen. “Ik moest een offerte uitbrengen en werd bijna tot mijn schrik gekozen. Ik was niet zeker over hoe ik het moest aanpakken, maar het is gelukt. Na 120 uur werk was de tafel als nieuw en kon de eigenaar er weer met een stofdoek overheen. Dat was de vraag.”

Populair

Splinter ziet de opening van haar eigen plek als een nieuwe stap in haar groei. Ze wil blijven bijleren als restaurateur. Ze is al jaren bezig, maar nog steeds één van de weinige vrouwen in het vak. “Op school waren er naast mij drie andere meiden. Werken met je handen is nog steeds niet populair. Het is een mannenjob.”

De advertentie van Meubelrestauratie l’Echarde staat op Prikbord van Zeeland. Zie www.zeelandnet.nl/prikbord. Meer ook op www.l-echarde.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Horecatoppers

Kamperland

Uitvoerder

Nieuwdorp

Hoofd technische dienst

Kruiningen

heftruckchauffeur

Kruiningen

Medewerker

Middelburg