Foto: Hans Colijn

'In moeilijke tijden moeten we er voor elkaar zijn'

GOES - Als burgemeester ga je het liefste naar de mensen toe, maar juist dat kan deze weken niet. "Ik vind dat ontzettend vervelend", vertelt de Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. "Het is een bizarre tijd", zegt zijn collega Margo Mulder uit Goes.


Het leeuwendeel van de afspraken en bijeenkomsten die ze in hun agenda hadden staan, is geschrapt vanwege het coronavirus. Daar zijn andere zaken voor in de plaats gekomen. "We zijn hard bezig om de landelijke richtlijnen naar onze gemeente te vertalen en zo goed mogelijk uit te voeren. Gelukkig zie ik in Goes dat heel veel mensen zich hieraan houden. Als het nodig is, gaan wij, maar ook jongerenwerkers en agenten met inwoners in gesprek", zegt burgemeester Margo Mulder, die ook deel uitmaakt van het provinciale crisisteam. "Daarnaast proberen we natuurlijk met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan, op allerlei manieren."

Veerkracht

Ze probeert inwoners een hart onder de riem te steken, maar sluit haar ogen niet voor de enorme gevolgen van de crisis. "Als ik een rondje door de binnenstad loop, zie ik dat het bruisende Goes er nu even niet is. Dat doet pijn." Ze vindt het mooi om te zien dat Goesenaren zich sociaal tonen en veerkrachtig zijn. "Er zijn allerlei initiatieven en ik zie dat inwoners en ondernemers er met vereende krachten het beste van proberen te maken. Dat doet ons goed. Als gemeente proberen wij momenteel ook soepel te zijn. Als ondernemers vragen of iets tijdelijk even mag, kijken we wat we kunnen doen."

Sluipend

Mulder vindt het moeilijk te zeggen hoe Goes hier uitkomt. “Het is een sluipende crisis, niemand weet hoe lang deze duurt. Ook ik kan daar geen zinnig woord over zeggen. Als Goesenaren moeten we zorgen dat we gehoor geven aan alle richtlijnen en tegelijkertijd elkaar blijven vasthouden. Er wordt veel gevraagd van ons incasseringsvermogen, maar ik denk dat we het kunnen.” Mulder heeft op de Facebook-pagina een boodschap voor alle inwoners geplaatst. 

Brief

De gemeente Borsele houdt zijn inwoners via zijn website en social media-kanalen op de hoogte over alle ontwikkelingen. “Ik vind het wel een gemis dat je niet naar de mensen toe kunt gaan, maar het is helaas niet anders”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis, die zijn inwoners toch op alle mogelijke manieren probeert bij te staan. Zo heeft hij bijvoorbeeld een brief geschreven naar ondernemers, die hun deuren hebben moeten sluiten. Hij hoopt dat zij de crisis doorstaan, eventueel met steun van de landelijke maatregelen. “Gelukkig ligt er een heel stevig pakket aan economische maatregelen. Ik vind het ingewikkeld om als gemeente zelf ook iets te doen op dat gebied. Als je voor de ene iets doet, heb je kans dat je het voor een ander juist weer moeilijker maakt. Dat moet je niet willen.” 

Verschillen

Dijksterhuis had vorige week toevallig een videovergadering met een aantal Europese collega-burgemeesters, die een kerncentrale binnen hun gemeentegrenzen hebben. “Dat zijn vergaderingen waarin je het normaal over nucleaire energie hebt. Nu hebben we daar ook over gesproken, maar we begonnen zeker een half uur later, omdat we eerst ervaringen hebben uitgewisseld. Dan zie je de verschillen. Een zuidelijke collega mocht de deur niet uit wat ontzettend ingrijpend is. En een andere collega, in Zweden, merkte nog bijna niets van het coronavirus. Het is goed om die verschillen te horen.” 

Hij vindt dat Nederland het goed aanpakt. In zijn gemeente werkt iedereen goed mee en hij ziet dat inwoners er het beste van proberen te maken. “Dit is niet iets wat volgende week over is”, zegt de burgemeester. “We zijn voorlopig nog niet klaar. Het gaat voor iedereen dichterbij komen. Straks kennen we allemaal wel iemand die door het virus is getroffen. Toch is het ook dan zaak om het hoofd koel te houden, te luisteren naar wat de instanties en wetenschappers zeggen en deze maatregelen goed op te volgen.” 

Net als Mulder ziet Dijksterhuis veel mooie initiatieven ontstaan in zijn gemeente. “Het zorgt ervoor dat mensen meer naar elkaar gaan kijken en voor elkaar iets willen doen. Dat vind ik dan weer fantastisch om te zien. Dat zou je altijd willen.”

Dankbaar

Burgemeester Loes Meeuwisse heeft op de website van de gemeente Noord-Beveland iedereen opgeroepen elkaar te helpen. “We zien bemoedigende signalen van inwoners die juist nu doen wat nodig is en daarbij hun naasten niet uit het oog verliezen. Daar ben ik u zeer dankbaar voor. Ik ben ervan overtuigd dat we ons er op deze manier doorheen zullen slaan”, schrijft zij in een boodschap aan alle inwoners. 

Meeuwisse vraagt daarnaast of iedereen zich aan de maatregelen wil houden om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. “In de maanden dat ik nu burgemeester van Noord-Beveland mag zijn, heb ik de gemeente leren kennen als een warme en betrokken gemeenschap. Het is juist deze betrokkenheid die ons er doorheen gaat helpen. In moeilijke tijden moeten we er voor elkaar zijn.” 

Alle gemeenten hebben hun dienstverlening aangepast. Kijk op de afzonderlijke websites of en wanneer zij zijn geopend.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>