De dansgroep van Ons Boeregoed.
De dansgroep van Ons Boeregoed. (Foto: Ons Boeregoed)

'Klederdracht hoort bij Zeeland'

KRUININGEN – Ons Boeregoed viert dit jaar haar dertigjarig jubileum. Op 8 maart 1990 werd de vereniging opgericht, met als doel de klederdrachten, als onderdeel van het Zeeuws cultureel erfgoed, in stand te houden. Daarnaast probeert Ons Boeregoed oude Zeeuwse gebruiken in ere te herstellen en de Zeeuwse dialecten te bewaren voor het nageslacht. Ook spreken de leden vaak in het dialect.


Secretaris Anneke Bal is al twaalfenhalf jaar fanatiek betrokken bij de vereniging. "Wat het voor mij zo leuk maakt, is de sfeer binnen het bestuur en de vereniging. Je bent altijd welkom. Het is een heel actieve vereniging en met ruim honderdvijftig leden is het de grootste van Zeeland die nog draait. We kunnen bij al onze activiteiten rekenen op veel belangstelling. Als de toneelgroep een voorstelling geeft in dorpshuis De Vroone in Kapelle bijvoorbeeld is het afgeladen vol."

't Zael'of

De toneelgroep en verschillende deelgroepen hebben optredens in heel Nederland en zelfs een enkele in het buitenland op hun naam staan. Sinds 1999 beschikt Ons Boeregoed over een eigen verenigingsgebouw, genaamd 't Zael'of, waarin de meeste activiteiten plaatsvinden. Hopelijk is de coronacrisis snel voorbij en kunnen ook die activiteiten weer plaatsvinden. Normaal gesproken is het clubhuis bijna elke dag bezet, vertelt Bal. "We hebben veel deelgroepen die niet optreden, maar wel heel actief zijn, zoals de crea-groep, geschiedenis- en dialectengroep, kledingcommissie en jeugdgroep." Voor leden zijn er maandelijkse soosavonden en de boerenmaaltijd.

September

Elk jaar viert Ons Boeregoed op de oprichtingsdatum de verjaardag van de vereniging. In verband met het jubileum wordt er dit jaar wat groter uitgepakt. "Er is een receptie waaraan we een leuk programma koppelen. We hebben heel wat gasten, onder wie de burgemeester, uitgenodigd. In september vindt de jaarlijkse braderie en de streekdrachtendag plaats en dit jaar organiseren wij dit evenement. Uit heel Zeeland komen streekdrachtverenigingen naar de kerk en ons clubgebouw."

Prachtig

De toekomst is volgens Bal wat onzeker. "Het gaat nu nog hartstikke goed met de vereniging, maar de leeftijd van de leden gaat een rol spelen. Het is niet meer zoals vroeger dat kinderen door hun opa en oma aangekleed worden om mee te gaan. Ze kunnen tegenwoordig uit zoveel dingen kiezen om te doen. Terugloop is er dus wel, en daarmee hebben andere verenigingen ook te kampen. De toekomst is voor niemand te voorspellen en ik blijf mij vooralsnog inzetten voor Ons Boeregoed. Ik draag zelf Axelse en Walcherse dracht en ik zit in het koor. Ik vind dracht iets dat bij Zeeland hoort. Het hoeft niet elke dag, maar om af en toe te laten zien hoe mooi het is, vind ik prachtig."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Bezorgers

Vlissingen

Bezorgers

Middelburg

Bezorgers

Goes

Bezorgers

Reimerswaal-Kapelle

Parttime chauffeurs

Goes