Afbeelding

Lintje voor vijf Borselenaren

Door: Britta Janssen Actueel

HEINKENSZAND - Vijf inwoners van de gemeente Borsele mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Burgemeester Gerben Dijksterhuis belde vrijdagmorgen met Janny de Pundert, Jan Lukasse, Joep Franse, Rinus Verdonk en Wim Lukasse om hen te verrassen met dit nieuws.

Het opspelden van de versierselen gebeurt later, zodra de coronamaatregelen dat toelaten.

De Pundert

Janny de Pundert uit Heinkenszand is sinds 1992 een actieve vrijwilliger en bestuurslid van de EHBO-afdeling in Nisse. Sinds 1996 is ze de drijvende kracht achter de Sinterklaasactiviteiten in Heinkenszand. Naast de intocht organiseert ze Sinterklaasfeesten voor de voetbalvereniging, basisschool de Reiger en alle vestigingen van zorgorganisatie SVRZ in Heinkenszand en ’s-Gravenpolder. Sinds 2011 is ze bestuurslid van de Heinkenszandse KIKA-KWF Walk&Run-organisatie. Mede dankzij haar enthousiasme is het uitgegroeid tot een groots evenement, aldus de gemeente.

Jan Lukasse

Jan Lukasse uit Hoedekenskerke is sinds 1978 betrokken bij de Sport Vereniging Hoedekenskerke, onder meer in het hoofdbestuur. Hij was onder andere betrokken bij een bazaar op het dorpsplein, het veteranen- en familietoernooi en droppings voor de jeugd. Hij is nog steeds assistent-grensrechter bij het eerste team van de vereniging. Sinds 2008 zet hij zich in voor Sinterklaasintochten, onder meer op de scholen in Hoedekenskerke en Oudelande. Als ouderling bij de kerk heeft hij al jaren contact met gemeenteleden, onderhoudt de kerktuin en zingt wekelijks in een zanggroep. 

Wim Lukasse

Wim Lukasse uit ‘s-Gravenpolder is sinds 1985 bestuurslid van schietvereniging Oranje Nassau in zijn dorp. Tot 2006 was hij penningmeester en sinds veertien jaar is hij voorzitter. Toen in 2000 plannen werden gemaakt voor een nieuwe schietlocatie, bracht hij vele uren door bij de gemeente en banken om de vergunningen en financiële middelen rond te krijgen. Hij stelde zichzelf persoonlijk garant bij de bank, aldus de gemeente, dit typeert hem als het betrokken en betrouwbare bestuurslid dat hij is. Sinds 1994 is hij penningmeester van de Stichting Zeeuws Schietbond, vanaf 2007 Kring Zeeuwse Sportschutters.

Verdonk

Rinus Verdonk uit ’s-Heerenhoek is sinds 1966 schutter bij het handboogschieten op de liggende en staande wip. Hij zat jaren in het bestuur van de Zuid-Bevelandse Bond van Wipschutters. Sinds 1981 is hij secretaris van de Nederlandse bond voor Wipschutters, met zeshonderd leden in Zeeland en Noord-Brabant. In 2015 werd Verdonk bestuurslid van het internationaal Europees Comité Boogschieten staande wip. Het doel van deze bond, met 1500 leden, is verbroederen en jaarlijkse Europese kampioenschappen organiseren. Sinds 2002 is hij voorzitter en secretaris van schutterijvereniging Concordia in ’s-Heerenhoek. En sinds 1978 is hij voorzitter en secretaris van de Verenigde Sociëteiten ’s-Heerenhoek. 

Franse

Joep Franse uit Kwadendamme zet zich naast zijn werk als conciërge op mytylschool de Sprienke in Goes extra in voor kinderen in het speciaal onderwijs. Zo neemt hij deel aan werkweken en buitenland-excursies met de kinderen. Zo zorgt hij dan voor de geleidehonden. Door zijn technisch inzicht bedenkt hij oplossingen voor rolstoelen en tilliften. Hij is een onmisbare schakel op de school, aldus de gemeente. Al meer dan veertig jaar zet Franse zich in voor Kwadendamme. Zo is hij als 16-jarige begonnen met hand- en spandiensten voor het Oranjecomité. Inmiddels is hij bestuurslid en organiseert en presenteert Koningsdag. Sinds 1973 is hij betrokken bij het Sintcomité in het dorp en jaren was hij vrijwilliger bij Kinderkamp Borsele en bestuurslid bij stichting Jeugdwerk in zijn dorp. Nog steeds is hij vrijwilliger voor het jeugd- en jongerenwerk. Zo leverde hij een belangrijke bijdrage aan de opzet van de soos.


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief