Elsbeth en Martijn Jansen voor hun strohuis in aanbouw. FOTO COBY WEIJERS
Elsbeth en Martijn Jansen voor hun strohuis in aanbouw. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Het is ouderwetse, maar zeer effectieve isolatie'

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Op misschien wel één van de best verborgen plekjes in Goes verrijst momenteel een bijzonder huis. Architect Martijn Jansen en zijn vrouw Elsbeth bouwen naast het terrein van het Leger des Heils, tussen de Beatrixlaan en Leliestraat, een passiefhuis met stro uit ‘s-Heer Abtskerke.

Het terrein heeft op het moment nog iets weg van een kinderboerderij, want overal in en rond de woning ligt nog stro. De sprieten zijn afgeknipte overblijfselen na het isoleren van de muren.

Verpleegkundige

Bouwen met stro is niet nieuw, maar gebeurt nog weinig. In Zeeland heeft energieadviseur Robert Dubourgraaf onlangs een strohuis in Geersdijk gebouwd. Het is één van de weinige. Als architect en mede-eigenaar van de Architecten Alliantie heeft Martijn Jansen Dubourgraaf geholpen. Het huis van hem en zijn vrouw Elsbeth, verpleegkundige, maar inmiddels ook expert op het gebied van passief bouwen, is het eerste strohuis in Goes.

Pragmatisch

Het is één van de vier woningen die wordt gebouwd op het voormalige terrein van het Leger des Heils, tussen de Beatrixlaan en Leliestraat. Jansen is beroepsmatig veel bezig met duurzaam bouwen en gebruikt zijn kennis voor zijn eigen huis. “We zijn pragmatisch, geen idealisten. We willen het wiel niet uit moeten vinden. We kiezen voor materialen en methoden die zich al hebben bewezen”, zegt Elsbeth.

Beton

Het huis bestaat voor het overgrote deel uit duurzaam en gebruikt hout. “Alleen de fundering is van beton. Daar konden en wilden we niet omheen”, aldus Martijn. Stro is een tweede belangrijke bouwsteen.

Het lijkt misschien revolutionair, maar is dat niet. In Nederland en het buitenland is het sterk in opkomst. Het is ouderwetse, maar zeer effectieve isolatie en bovendien duurzaam. “Aan heel veel isolatieproducten gaat een industrieel proces vooraf. Dit is één keer persen met een tractor en je hebt het”, zegt Martijn. “We hebben het gekocht van een boer in ‘s-Heer Abtskerke, omdat we zoveel mogelijk spullen uit de buurt wilden halen”, voegt Elsbeth toe. “Hij keek in eerste instantie gek, maar begreep wel wat we bedoelden.”

Industrialisatie

De boer leverde het stro in balen van twintig kilo aan, die Martijn en Elsbeth en een aantal vrienden tussen de houten stijlen hebben geperst. “Het voelt goed om mee te bouwen”, zegt Martijn. “Door alle industrialisatie zijn we dit soort materialen uit het zicht verloren, terwijl het hartstikke goed werkt.” Het isoleren is uitermate nauwkeurig werk, want er mogen geen luchtgaten in zitten. Dat zou funest zijn voor het stro, dat niet vochtig mag worden, en de isolatie. Nu het stro eenmaal tussen alle spijlen zit, worden de muren aan de binnenkant afgewerkt met houten platen en speciaal tape dat alle kieren afdicht.

Martijn en Elsbeth bouwen een passiefhuis, een huis dat slechts een minimale hoeveelheid energie nodig heeft om alle ruimten te verwarmen. “En vooral hartstikke comfortabel is”, lacht Martijn.

Noordzijde

Het hout en stro alleen is niet genoeg voor een passiefhuis. Naast een warmtepomp en zonnepanelen maken ze daarom zoveel mogelijk gebruik van de grootste natuurlijke warmtebron: de zon. Waar er aan de noordzijde maar één raam zit, is het aan de zuidkant straks één en al glas. Mede omdat ze bijna alles zelf doen, zijn ze een paar maanden bezig met de bouw. Dit najaar hopen ze naar hun nieuwe stek te verhuizen. “Dan hebben we ons droomhuis op een droomplek.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief