Afbeelding
Foto: Coby Weijers

'Een breed beeld van de samenleving tijdens coronacrisis'

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Het Zeeuws Archief heeft al tientallen items van particulieren ontvangen over de coronacrisis in Zeeland. Deze periode heeft een grote impact op de samenleving. Het Zeeuws Archief denkt dan ook dat het goed is om er zo veel mogelijk over te bewaren.

In ieder geval de meest opmerkelijke zaken. Het Zeeuws Archief heeft de coronacrisis aangeduid als een hotspot. “Dat doe je als iets veel reuring veroorzaakt en grote invloed heeft op de samenleving”, zegt Kees de Ridder van de instelling. Hij heeft alle gemeenten en andere overheden in Zeeland gevraagd om hun besluiten en documenten over de uitbraak van het coronavirus en alle gevolgen te bewaren. “Kijk bijvoorbeeld naar de opening van de Stationsbrug in Middelburg van een paar weken geleden. Daar werd een speciale noodverordening voor gemaakt, omdat mensen niet mochten komen kijken. Dat zijn zaken, die je niet vaak ziet.”

Gedicht 

Het Zeeuws Archief heeft ook een oproep gedaan aan particulieren om materiaal in te sturen. “We hebben tot nu toe vooral veel foto’s van lege straten en kinderen die thuis aan het werk zijn gehad, maar ook filmpjes, een gedicht en een soort dagboek van iemand. Het geeft een breed beeld van de samenleving.”

Getouwtrek

Voor De Ridder en zijn collega’s zijn hotspots een nieuw begrip. De coronacrisis bijt logischerwijs het spits af. Als hotspots al langer hadden bestaan in de wereld van de archieven, zouden volgens De Ridder dossiers als de Hedwigepolder en het bestuurlijke getouwtrek rondom de marinierskazerne zeker in aanmerking zijn gekomen. “Het zijn gebeurtenissen die vaak lang spelen en veel impact hebben op de samenleving, regionaal of lokaal. Deze crisis heeft zeker invloed op het dagelijkse leven.”

Expositie

Mensen kunnen nog materiaal insturen. Ook - of juist - nu de overheden zijn begonnen met het versoepelen van de maatregelen. De Ridder en zijn collega’s zullen na verloop van tijd materiaal gaan selecteren, het beschrijven en vervolgens archiveren. “We kunnen niet alles bewaren”, zegt hij. In de toekomst gaat het Zeeuws Archief er ongetwijfeld iets mee doen, bijvoorbeeld in de vorm van een expositie.

Impact

De informatiebeheerder weet niet of de coronacrisis over twintig jaar in het collectieve geheugen van de Zeeuwen staat gegrift. “Als het over twee maanden voorbij is, de economische impact meevalt en zich de komende twee decennia nog twee grote crises voordoen, dan weet ik niet of we ons dit herinneren als een belangrijke gebeurtenis. Als het echter lang gaat duren, mensen ziek blijven worden en velen hun baan verliezen, dan kijken we er waarschijnlijk anders op terug.”

Materiaal kan via het formulier op de website van het Zeeuws Archief worden ingestuurd. Zie: www.zeeuwsarchief.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief