Foto: Hans Colijn

Streekomroep trekt alles uit de kast voor de helden

GOES - Nu de overheid de teugels weer een klein beetje laat vieren, is het voor stichting Streekomroep de Bevelanden hét moment om maandag 1 juni een speciale actiedag te organiseren. Tijdens de Bevelandse Heldendag maakt de omroep een dag lang live radio om helden uit de zorg te bedanken, ervaringen te delen en het zonnetje te laten schijnen.


Streekomroep de Bevelanden is sinds 23 december te beluisteren via 105.0 FM. Om daaraan meer bekendheid te geven kwamen vice-voorzitter Marcel Steenbakker en zijn collega’s op het idee van de Bevelandse Heldendag. "Vanwege de coronacrisis was het ook voor ons lastig om de zender onder de aandacht te brengen. We staan nu op een kantelpunt en vinden dit een mooi moment voor deze dag." Wat gaat er maandag gebeuren? "De bedoeling is om verzorgend personeel, mensen in vitale beroepen, maar ook bewoners van verpleeg-, en verzorgingshuizen te bedanken voor hun inzet, hun zorg en het feit dat ze ondanks alle beperkingen proberen vol te houden."

Helden

Tijdens de radio-uitzending, die van 09.00 uur tot 18.00 uur duurt, is er niet alleen oog voor het verzorgingspersoneel, legt Steenbakker uit. "Iedereen in deze tijd is eigenlijk een held. Iedereen doet zijn of haar best om het vol te houden. We willen ook graag verhalen horen van mensen die al maanden in lockdown zitten, weinig de straat op kunnen of hun familie nauwelijks kunnen zien. We zijn allemaal bezig met onze eigen gezondheid, maar ook die van een ander. Dat verdient aandacht." Elk uur is er een interview te horen met iemand die heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Het is een breed scala aan onderwerpen, zo stelt de vicevoorzitter. "Er zijn natuurlijk veel slachtoffers, op economisch, maar ook op sociaal vlak. Zo bellen we bijvoorbeeld met Voedselbank de Bevelanden. Hoe ervaren mensen de situatie en hoe gaan ze daarmee om?"

Luisteraars

Daarnaast kunnen luisteraars zelf ook bellen naar de studio om hun verhaal te doen, iemand een hart onder de riem te steken of om een plaatje aan te vragen. Steenbakker kan niet wachten. "We hebben de afgelopen maanden allemaal nieuwe woorden geleerd: de anderhalvemetersamenleving, het nieuwe normaal en een intelligente lockdown. Bij veel mensen spelen een hoop vragen: en nu, hoe gaan we verder? Daar willen we over praten met onze luisteraars."

Positiviteit

Gedurende de dag zullen tien verschillende mensen te horen zijn, om voldoende afstand te kunnen houden zijn slechts drie radiomakers tegelijk aanwezig in de studio. Vanzelfsprekend zullen de verzoekplaatjes als rode draad door de uitzending lopen, maar de omroep is meer dan dat. "We hebben een maatschappelijke functie en houden van interactie met de mensen die naar ons luisteren. Betrokkenheid bij ons publiek, op een kleine en intieme manier."

Uniek

Aangezien de zender dus pas een korte tijd goed te ontvangen is en enige opstartproblemen kende vanwege de corona-uitbraak, ziet hij dit ook als een uniek moment om kennis te maken. "Beveland, we zijn er!" Hij hoopt dan ook luisteraars te mogen verwelkomen, maar vooral ook te behouden. "Hopelijk weten we veel mensen te bereiken en vinden ze het leuk om naar ons te luisteren. We willen vaker dit soort activiteiten gaan doen, dus hopelijk reageren ze positief." 

Artiesten

Ook de Bevelandse Heldendag blijft wat Steenbakker betreft niet bij één editie. "We willen het jaarlijks terug laten komen, in samenwerking met andere partijen. Dat lijkt ons heel erg leuk." 

Er zijn ook optredens van artiesten als Peter Wessel en Kees van Vredegem en vermoedelijk Alwin Rennen. Alles wordt uit de kast getrokken om het zonnetje bij mensen weer te laten schijnen en het gemoed op te krikken. "Het is een lastige periode, maar we moeten positief blijven. Je merkt dat veel mensen creatief worden van dit soort gebeurtenissen, die verhalen willen we delen, zodat we samen door kunnen blijven gaan.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>