Frank de Klerk en André van der Reest met het schilderijtje.
Frank de Klerk en André van der Reest met het schilderijtje. (Foto: Eugène de Kok)

Familie schenkt aquarel van stadshaven in 18e eeuw aan Goes

GOES - Foto’s, ansichtkaarten, tekeningen en documenten krijgt het gemeentearchief in Goes regelmatig aangeboden, maar een aquarel uit de 18e eeuw van de stadshaven in Goes? “Dat gebeurt heel zelden”, zegt archiefmedewerker Frank de Klerk met een replica van het schilderijtje in handen.


Floris Scheurleer was in 1790 een ambtenaar van het gewest Holland en hobbyschilder toen hij naar Zeeland kwam. “Misschien voor zijn werk, misschien met zijn vader, die ook bij het gewest werkte … we weten het niet. Hij is op een goed moment door de dubbele ophaalbrug komen varen, aan wal gegaan, vond dat het er hier alleraardigst uitzag en besloot er een mooie schets van te maken.” 

Familie

Het werk van Scheurleer bleef eeuwen in de familie. Het gemeentearchief werd door de verre nazaat W. van Haren Noman-Lunsingh Scheurleer uit Hilversum gebeld of er interesse was voor het kunstwerk. “Het was vervolgens in een paar muisklikken geregeld”, aldus De Klerk, die net als wethouder André van der Reest van de gemeente Goes blij is met de aanwinst. “Het is een mooi hoogstandje voor ons archief. Het geeft een mooi beeld van Goes in 1790”, aldus de wethouder. 

Plekje

De gemeente wil het schilderijtje op bepaalde momenten laten zien aan het publiek. We zijn er trots op dat deze aquarel een plekje in ons gemeentearchief krijgt.” 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>