Explorers bij de kist met uitrusting die beschikbaar wordt gesteld door de organisatie. FOTO SANDRA DE DREU
Explorers bij de kist met uitrusting die beschikbaar wordt gesteld door de organisatie. FOTO SANDRA DE DREU Foto: Sandra de Dreu

Scouting + wetenschap = scouts4science

Sport en vereniging

GOES - Scouting en natuur zijn 2 handen op 1 buik. Dus dachten de Explorers (15-18 jaar) van de scouting Hertog van Beijeren-Gosaha uit Goes, daar kunnen we iets mee.

Sinds vorig jaar is er het project Scouts4science waarbij scoutinggroepen gevraagd word om een waterlijnmeting te doen op zoek naar plastic.Dit project is onderdeel van een studie die gedaan wordt door de universiteit van Antwerpen naar waar het plastic blijft tussen de bron en de oceaan.

De Explorers van de Hertog van Beijeren-Gosaha hebben afgelopen zaterdag bij duikstek de Goese Sas letterlijk de handschoenen opgepakt en zijn de hele middag bezig geweest om 75m aan waterlijn minutieus uit te pluizen op zoek naar Plastic. Deze metingen werden gelijk op de website www.scouts4science.nl ingevoerd en de resultaten werden gelijk doorgegeven aan de wetenschappers achter dit project. Dankzij de kist met alle benodigdheden zoals knijpers,handschoenen en klemborden was het eigenlijk vrij makkelijk om een stuk te onderzoeken.

Volgens Micha (18) was het zeker interressant, vooral omdat er in de Kist ook informatie was te vinden over afbraaktijden van de diverse plastic afval items die gevonden werden.

De woorden van Niels(16) "Het was leuker om te doen dan ik van te voren verwacht had." Natuurlijk moet er ook een beetje plezier worden gemaakt dus hebben ze tussen door nog het "grote hoe snel vergaat plastic" spel gespeeld. hier kwamen de explorers erachter dat ze toch vaak denken dat plastic korter in de natuur blijft dan de werkelijkheid. Stefan(17) "dat was wel een eye opener, denken dat iets 10 jaar blijft bestaan terwijl het in werkelijkheid 90 jaar is.

Met 2 vuilniszakken met plastic zijn de explorers aan het einde van de middag weer vertrokken.

Iedereen die een dagje aan het water gaat zitten kan dit doen en op deze manier de wetenschap een handje helpen.

Voor meer informatie over dit project kijk op www.scouts4science.nl.

Explorers doorzoeken zeewier op zoek naar plastic. FOTO SANDRA DE DREU
2 Explorers zijn de
Een deel van de


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief