Afbeelding
Foto: Weekblad de Bode

Aan de keukentafel met ... Jos Dek

Door: Eugene de Kok Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts wakker van. In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jos Dek. 

Jos Dek is 32 jaar, woont in Yerseke en is mededirecteur van één van de bekendste en grootste rijscholen van Zeeland: Dek Opleidingen.

Jos, laten we bij het begin beginnen. Wat voor jeugd heb jij gehad? 

“Fijn, onbezorgd. Ik heb alleen maar goede herinneringen. Ik ben opgegroeid in ‘s-Gravenpolder, als één na jongste in een gezin van zes kinderen.”

Heb jij altijd de droom gehad om het familiebedrijf te leiden? 

“Nee, ik heb dit niet altijd gewild. Ik heb namelijk ook de keerzijde van de medaille gezien. Mijn vader is met de rijschool begonnen. Hij gaf les, maar breidde de zaak tegelijkertijd uit. Op de manier waarop hij dat heeft gedaan, heeft hem dat veel tijd en energie gekost. Daar heb ik veel respect voor. Als ondernemer druk je om vijf of zes uur niet je telefoon uit, maar werk je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Dat is iets wat je niet per se ambieert als je jong bent. Ik heb kort ergens anders gewerkt, maar het begon toch te kriebelen. Ons bedrijf is nu in een andere fase dan toen. De organisatie is veel professioneler en mijn rol is ook anders dan die van mijn vader destijds. Ik geef bijvoorbeeld geen les en heb vooral contact met medewerkers en klanten."

Wat is de impact van de coronacrisis op jullie bedrijf?

“Die is gigantisch. We hebben zo'n negen weken stil gelegen. Met ons team hebben we toen wel andere dingen kunnen doen, maar de klusjes aan het gebouw en het vernieuwen van lesmateriaal zie je niet terug in de jaarcijfers. We missen een vijfde aan omzet. We draaien weer sinds een maand, maar nog niet volledig. Er mogen nu maximaal twee personen in een lesauto zitten. Je kunt de leerlingen dus niet thuis ophalen, maar moet ergens centraal afspreken. De crisis heeft gevolgen, ook in ons gebouw. Alle lokalen zijn coronaproof gemaakt waardoor je minder mensen kunt ontvangen. De steun van de overheid heeft wel geholpen, zeker op de korte termijn.”

Lig je van dit soort zaken wel eens wakker? 

“Waar ik wakker van kan liggen is hoe wij op het hoogste niveau kunnen blijven presteren en inspelen op de vragen en behoeften van onze klanten, met name in de dienstverlening voor de zakelijke markt.”

Je wilt als bedrijf leidend blijven in jouw branche? 

“Ja, de ondernemers willen dat wij op de stoel naast hen zitten. Zij vragen welke rol wij kunnen spelen richting hun chauffeurs en het logistiek management. Dat is per bedrijf anders. Dat zorgt voor een enorm scala aan opleidingen en werkzaamheden. Wij hebben de kennis en kunde daarvoor in huis, maar je moet de mensen wel blijven scholen. Dat is een enorme uitdaging.”

Aan wat beleef je als ondernemer het meeste plezier? 

“Ik vind het mooi als klanten iets aan je vragen en jij dat in korte tijd kunt regelen. Zo kort dat ze soms verbaasd zijn. Wij willen de verwachtingen die klanten van ons hebben overtreffen.”

'Aan de andere kant wil ik dat mijn kinderen hun eigen dromen najagen'

Hoe zie jij Dek Opleidingen over twintig jaar? 

“Dan wil ik nog steeds op elk deelgebied - verkeer, veiligheid en logistiek - voorop lopen. Dat is mijn grootste droom. Ik hoop natuurlijk ook dat iemand van mijn familie dan in het bedrijf werkt en mij wil opvolgen. Aan de andere kant wil ik dat mijn kinderen hun eigen dromen najagen.”

De laatste vraag. Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Op korte termijn wil ik in gesprek met Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Met haar zou ik graag de problemen van onze branche willen bespreken. Neem bijvoorbeeld de examens. Wij kunnen wel examens inkopen, maar als we deze niet kunnen afnemen heb je een probleem. Wat mij betreft mag ze Alexander Pechtold, die sinds kort directeur is van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, dan meenemen.”

Nog een korte vraag dan, echt tot slot. In hoeveel keer heb jij je rijbewijs gehaald?
“Hahaha, gelukkig in één keer.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief