David van de Graaf.
David van de Graaf. Foto: David van de Graad

Zeeuwse fruitteler twittert met burgers in Nederland

Sport en vereniging

KRABBENDIJKE - Fruitteler David van de Graaf uit Krabbendijke is deze week de hele week gastboer op het populaire en landelijk bekende social media-platform @Boerburgertweet. Dit platform wordt op Twitter en Facebook door tienduizenden mensen gevolgd. Van de Graaf gaat van 22 tot 28 juni op Twitter en Facebook met burgers in gesprek over de voedselproductie en over de fruitteelt in Nederland, en dan specifiek Zeeland.

Van de Graaf zal onder meer vertellen over de uitdagingen op het gebied van droogte en klimaat en de schaarste aan zoet water in Zeeland. Maar ook over de rassen appels en peren die hij teelt en over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Via @Boerburgertweet twitteren boeren, tuinders, telers en vissers collectief over hun dagelijkse werk en leven. @Boerburgertweet bestaat al sinds 2015 en heeft op Twitter ruim 12.500 volgers en op Facebook bijna 20.000. De accounts bereiken dagelijks tienduizenden mensen. Volgers van @Boerburgertweet kunnen direct vragen stellen aan de deelnemende boeren en krijgen ook direct antwoord op hun vragen. Zo ontstaat er een mooie boer-burgerdialoog.

Doel is ook om de burger beter te informeren over het leven en werk als boer en de keuzes die zij maken. Zo leren burgers meer over de herkomst van hun voedsel en bloemen én krijgen zij op een begrijpelijke manier uitleg over de voedsel- en bloemenproductie. ‘Het is beslist niet alleen halleluja wat de deelnemers laten zien. Ook ‘gevoelige’ onderwerpen zoals het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica, de uitdagingen op het gebied van dierenwelzijn, droogte, klimaat, etc. worden niet geschuwd’, zegt initiatiefneemster van @Boerburgertweet, Caroline van der Plas uit Deventer.

Goede mix
De diversiteit van deelnemers aan @Boerburgertweet is volgens haar groot. Zo komen er de komende maanden melkvee-, vleesvee-, kalver-, pluimvee, varkens- en schapenhouders aan de beurt. Maar ook akkerbouwers, fruittelers en bloemenkwekers. ‘En niet alleen uit de gangbare sectoren, ook biologische boeren, telers en tuinders doen mee.’

Andere sectoren
@Boerburgertweet blijft bovendien niet alleen op de boerderij, maar gaat ook het water op. ‘Er hebben zich zelfs een Noordzeevisser en een palingvisser gemeld. Ook zij zullen hun verhaal vertellen. Verder komen er mensen uit de ‘periferie’ aan bod, zoals dierenartsen, een agrarisch docent en een agrarisch arbeidsbemiddelaar. We willen de agrarische sector zo breed mogelijk laten zien aan de burgers’, aldus Van der Plas.

Boeren wisselen elkaar af
Via @Boerburgertweet wisselen de deelnemers elkaar wekelijks af. Elke boer, tuinder, teler of visser twittert steeds een week lang, elke dag over zijn/haar werk, bedrijf en gezin. ‘Zij geven op een begrijpelijke en tegelijk heel persoonlijke manier informatie en uitleg over hun werk en de keuzes die zij maken. Wij geven hiermee ook een gezicht aan de Nederlandse boeren en verlagen op die manier hopelijk de drempel voor burgers om met boeren persoonlijk contact te zoeken en/of zelf een kijkje te nemen bij een bedrijf’, aldus Van der Plas.

Caroline van der Plas nodigt alle boeren en burgers uit om het Twitteraccount @Boerburgertweet te volgen en roept boeren, die zich willen aansluiten als gasttwitteraar bij @Boerburgertweet, op om zich te melden. Boerburgertweet is te volgen via: www.twitter.com/boerburgertweet of www.facebook.com/boerburgertweet



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief