Gedeputeerde Jo-Annes de Bat, vrijwilliger Jaap de Schipper en directeur Saskia Vahlenkamp in de vernieuwde tuin.
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat, vrijwilliger Jaap de Schipper en directeur Saskia Vahlenkamp in de vernieuwde tuin. Foto: Jessica Rovers

'Mooie verbinding van mens en omgeving’

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE – De vernieuwde tuin van het Fruitteeltmuseum in Kapelle is feestelijk geopend door gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Door de vele aanpassingen, zoals de aanleg van een hekwerk, verharde paden en een betere informatievoorziening is de tuin een echt 'buitenmuseum' geworden. 

In de tuin kunnen bezoekers de verschillende facetten van het unieke erfgoed van de fruitteelt op Zuid-Beveland nu nog beter beleven.

Vrijwilligers 

Zowel bestuurslid Siebe Kramer als directeur Saskia Vahlenkamp van het Fruitteeltmuseum laten weten ontzettend blij te zijn met het resultaat van de vernieuwing en met de inzet van alle vrijwilligers. Zo heeft Margriet Koeleman zich als penningmeester van Stichting Musea de Bevelanden het afgelopen jaar bezig gehouden met de financiële kant van het project. Zij wist een ton aan subsidie bij elkaar te krijgen van het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de gemeenten Borsele en Kapelle, de provincie Zeeland, het VSB-fonds, de Rabobank en de Stichting Vrienden van het Fruitteeltmuseum. “Het was een heel groot project”, vertelt zij. “De eerste ideeën voor de vernieuwing waren er al in 2019. Een projectgroep met vrijwilligers werd opgezet en toen is het gaan lopen.”

Tunnelkas

Naast dat de entree werd aangepakt is er een duidelijkere looproute door de tuin en het museum aangelegd. De tuin is toegankelijk voor mindervaliden en telt meer dan honderdzeventig fruitrassen. De nieuwe rondwandeling leidt door de ‘Beroepstuin’ (boomgaard), ‘Burgertuin’ (siertuin) en ‘Enthof’ (vermeerdering van fruitbomen). “Je wordt onder een haag van peren naar binnen geleid en via het museum komt de route weer uit bij een portaal dat de overgang vormt van binnen naar buiten en waar mensen droog kunnen staan als het regent”, vertelt Koeleman. “Daarna kunnen bezoekers door de nieuwe tunnelkas lopen, waarvan de luiken open kunnen, zodat de tuin zowel bij goed als bij slecht weer beleefd kan worden. Daarnaast is er een druppelbevloeiingssysteem, een kinderspeelplaats en nieuw meubilair. De tuin is veel toegankelijker geworden voor verschillende doelgroepen en er is meer comfort. De hele uitstraling is verbeterd en er is een betere informatievoorziening. Er is heel veel werk verricht door de vrijwilligers, van wie sommige gepensioneerde fruittelers zijn met heel veel kennis en ervaring.”

Zichtbaar

Het museum vertelt over de geschiedenis van de (regionale) fruitteelt. Volgens directeur Saskia Vahlenkamp is het ontzettend belangrijk dat deze kennis gewaarborgd blijft voor de toekomst. “De generatie die het meest weet over de geschiedenis van de fruitteelt is straks weg. Deze kennis mag niet verloren gaan en moet aan het publiek kenbaar gemaakt worden.” Gedeputeerde De Bat benadrukt dat het museum een mooi voorbeeld is van hoe het Europees subsidieprogramma voor het platteland benut kan worden. “Investeren in de landbouw betekent ook een verbinding maken tussen de mens en zijn omgeving. De sector moet zichtbaar zijn voor de inwoners. Dit project is daar een heel mooi voorbeeld van. Het museum mag daarom drie keer trots zijn: op Europa, op hoe het project opgezet en vormgegeven is en op de vrijwilligers die al het werk verzet hebben."

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief