Maarten Sas bij het nieuwe appartementencomplex aan de Westerschans. FOTO EUGÈNE DE KOK
Maarten Sas bij het nieuwe appartementencomplex aan de Westerschans. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Er valt iets weg, maar ik krijg er vrijheid voor terug'

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Sinds de fusie met R&B Wonen hield hij zich op de achtergrond, al was dat deels ook uit noodzaak. Afscheid nemen doet Maarten Sas pas over een tijdje, als het coronavirus is geluwd. Op 1 juli scheiden echter de wegen van directeur-bestuurder Maarten Sas en woningcorporatie Beveland Wonen. Hij heeft zestien jaar aan het roer gestaan. “We wilden dingen graag proberen, maar hebben ons hoofd er altijd bijgehouden.”

Maarten Sas werpt een blik op het appartementencomplex aan de Westerschans. “Wat ben ik blij dat we niet op het metselwerk hebben bespaard. Het geeft dit gebouw net dat beetje extra”, zegt hij, wijzend op de opvallende bakstenen en patronen. Hij vindt het mooi dat hij het project heeft afgerond. 

Ontwikkeling

Vanwege de crisis en een rechterlijke uitspraak lag de ontwikkeling van de Goese Schans jaren stil. RWS partner in wonen, de gemeente Goes en Heijmans hielden echter vol en plukken daarvan nu de vruchten. Het gebouw met huurappartementen en de Albert Heijn is opgeleverd. Het complex met koopappartementen ernaast is in aanbouw en de onderhandelingen over een wellnesshotel zitten in een laatste fase. “Het is toch schitterend dat je hier kunt wonen als huurder”, zegt Sas, terwijl hij kijkt naar de zeilboten op het kanaal.

Formeel

Sas is in 2004 bij de woningcorporatie voor Goes, Kapelle en Noord-Beveland komen werken. “RWS was toen een degelijke organisatie. Alles was op orde, maar het was formeel en wat naar binnen gericht.” Hij bracht snel verandering. Kort na zijn aantreden nam hij voor een beleidsplan medewerkers mee naar gesprekken met betrokken organisaties en bedrijven. “Wat vind je van ons en wat wil je van RWS? Dat waren vragen die we stelden. Het leverde ontzettend veel op waarmee we ons voordeel hebben gedaan."

Erasmuspark

Intern werd hard gewerkt, maar ook buiten gebeurde er veel. Een van Sas’ eerste grote projecten was de ontwikkeling van het Erasmuspark. De modernisering van de Goese Polder en Goes-West waren andere megaklussen. Daarnaast waren er tal van kleine en grote projecten, zowel in Goes als in de dorpen. Sas schuwde het experiment niet. Zo werd het Erasmuspark voorzien van warmtelussen, kreeg een wijk in Goes-West ijsbuffers, de eerste in Nederland, en werden honderden huurwoningen voorzien van zonnepanelen. “In 2006 raakte ik in gesprek met een deskundige op het gebied van energielabels. Hij zei dat als de energieprijzen zouden blijven stijgen huurders op termijn daar meer aan kwijt zouden zijn dan aan huur. Dat heeft ons aan het denken gezet. Het balletje is toen gaan rollen.” 

Twijfels

Niet elk duurzaam project was succesvol, maar RWS hield de risico’s altijd beperkt. Volgens Sas is dat mede te danken aan de nuchtere kijk op experimentele projecten. “Als we twijfels hadden, hielden we het bewust klein. We wilden geen statement maken, maar een verantwoorde investering doen.”

Missen

Sas laat een gezonde organisatie achter. Beveland Wonen, de naam van het gefuseerde RWS en R&B Wonen, is zelfs zo gezond dat ze meer dan een miljoen euro overhoudt aan het samengaan. Het bedrag komt ten goede aan de huurders. Sas is klaar als directeur-bestuurder. Mede vanwege een hartoperatie in september doet hij het voorlopig rustig aan. “Ik ga het missen. Er valt iets weg, maar ik krijg er meer ruimte en vrijheid voor terug.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief