Een bloemrijke berm ziet er mooi uit en trekt allerlei insecten aan.
Een bloemrijke berm ziet er mooi uit en trekt allerlei insecten aan. Foto: Lucien Calle/Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Goese bermen staan er fleurig bij

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Stichting Landschapsbeheer Zeeland nomineert de gemeente Goes voor een landelijke stimuleringsprijs voor goed bermbeheer.

De Vlinderstichting en stichting Groenkeur hebben de prijs in het leven geroepen. ‘Wij schuiven Goes naar voren, omdat die gemeente al jaren goed bezig is met bermbeheer’, aldus Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ).

Biodiversiteit

Bermen bestrijken een grote oppervlakte en bij natuurvriendelijk beheer is het een leefgebied voor veel planten en dieren. ‘De manier van maaien bepaalt of en hoe waardevol bermen zijn’, legt SLZ uit. Bloemrijke bermen zijn mooi om te zien en goed voor de biodiversiteit. 

‘Goes voert al enkele jaren een uitstekend maaibeheer, met hulp van vrijwilligers. Ze heeft de bijzondere bloemsoorten geïnventariseerd en houdt daar bij het bermbeheer rekening mee. De maaidata worden afgestemd op het in stand houden van de bloemen. Daarvan profiteren ook vlinders en bijen.

Winnaar

Veel gemeenten, provincies en waterschappen hebben bloemrijke bermen. Ook particuliere bermbeheerders zijn bloemrijk bezig. De Vlinderstichting wil graag weten wat het effect hiervan is en wie goed bezig is in het zonnetje zetten.

‘Dat bermbeheer leeft blijkt uit de bijna honderd nominaties die zijn binnengekomen voor de prijs.’ Kandidaten voordragen kan niet meer. De jury maakt binnenkort de winnaar bekend. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief