Vertegenwoordigers van de gemeente Borsele en dorpsraad Lewedorp bekijken de nieuwe vloer.
Vertegenwoordigers van de gemeente Borsele en dorpsraad Lewedorp bekijken de nieuwe vloer. Foto: Peter Urbanus

Nieuwe vloer voor de Zandlôôper

Door: Britta Janssen Algemeen

LEWEDORP - De grote gymzaal van dorpshuis de Zandlôôper in Lewedorp heeft een nieuwe sportvloer. De onderliggende betonvloer bleek vorige zomer zo slecht dat vervanging noodzakelijk was. 

Vorig jaar juli bleek bij het vervangen van de toplaag een groot deel van de onderliggende dekvloer aangetast, vertelt gebouwenbeheerder Rico Geluk van de gemeente Borsele. “Het is normaal dat de toplaag regelmatig aan vervanging toe is, maar nu bleek zestig procent van de onderliggende cementen dekvloer aangetast door een vorm van betonrot.” 

Gesloten

De toestand bleek zo erg dat de grote zaal onmiddellijk gesloten moest worden. Specialisten werden ingeschakeld om de boel te onderzoeken.  Daardoor kwamen de vele activiteiten in het goed lopende dorpshuis in gevaar. De gemeenteraad stemde in met een budget van honderdduizend euro voor de extra kosten. Voor de gymlessen van de Leeuwerik moest leerlingenvervoer worden opgezet, het onderzoek moest worden betaald en het herstelwerk worden uitgevoerd. 

Complimenten 

Geluk: “In december was het onderzoek klaar en konden we een bestek gaan maken. We hadden de keuze: herstellen en oplappen, of in een keer de volledig vloer vervangen. Dat was technisch en financieel gezien de beste optie, maar dat kostte wel meer geld en tijd.” 

Het is fijn dat de boel weer op orde is, vatte wethouder Marga van de Plasse het gevoel van de aanwezigen samen. De coronacrisis dreigde nog roet in het eten te gooien bij de uitvoering van de werkzaamheden, maar de uitvoering is op tijd en binnen het gestelde budget gelukt. Er was zelfs nog geld over. Het vergde het nodige improvisatievermogen en de medewerking van beheerder Diana Walraven, basisschool de Leeuwerik en de dorpsraad. “Samen hebben we er het beste van gemaakt. Mijn complimenten”, aldus de wethouder. Voor de viering van carnaval werd bijvoorbeeld een tent geregeld. De kleine zaal kon nog wel in gebruik blijven tijdens de werkzaamheden. Voor de festiviteiten rond 90 jaar Lewedorp kon worden uitgeweken naar de school en kerk.

Eenheid

De dorpsraad van Lewedorp is eveneens tevreden met het resultaat. “We willen niet klagen. Maar het gaat wel om een gebouw van ruim zestig jaar oud”, stelt voorzitter Ad Lijmbach. “Er is al aardig wat gebeurd aan onderhoud. We zouden graag zien dat de gebouwen hier, waaronder het dorpshuis en de school, worden opgewaardeerd. Daardoor zou het wat meer een eenheid worden.” 

Net op tijd

Van de Plasse waarschuwde wel dat er door de coronacrisis flinke bezuinigingen in de lucht hangen. Er dreigen flinke tekorten bij de Zeeuwse gemeenten. Ook sprak ze haar zorgen uit over het verdienmodel van veel culturele activiteiten met de nieuwe coronaregels. De nieuwe vloer heeft de Zandlôôper wellicht net op tijd gekregen. Het dorpshuis hoopt na de zomer weer volop activiteiten te gaan houden. 

BIJDRAGE PETER URBANUS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief