Auto's en fietsen parkeren op het Damplein blijft toch mogelijk.
Auto's en fietsen parkeren op het Damplein blijft toch mogelijk. Foto: Britta Janssen

Toch parkeren op Damplein in Goes

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Parkeren blijft toch mogelijk op het Damplein in de Goese binnenstad.

Om onveilige situaties tegen te gaan in het drukbezochte stadscentrum besloot het Goese college van burgemeester en wethouders vorige week het Damplein af te sluiten voor auto's. "Omdat ondernemers rondom het Damplein hierdoor omzetverlies vrezen, passen we dit besluit aan", licht wethouder Cees Pille donderdag toe.

Beperkt

Dat betekent dat er een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar blijft op het plein. "Afhankelijk van de inrichting van het terras zijn dat er ongeveer 20", aldus Pille. Dat aantal is inclusief de parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Normaal gesproken is er ruimte voor 34 auto's.

Fietsen stallen blijft ook mogelijk op het Damplein. Daarnaast kunnen bewoners van het Groene Weidje en vrachtverkeer dat moet laden en lossen er nog rijden. 

Verkeersregelaar

Goes had besloten tot de afsluiting, omdat er veel auto's op het Damplein komen. "Tachtig procent van de automobilisten keert om zonder een parkeerplek te hebben gevonden", aldus de wethouder. De gemeente zet nu een verkeersregelaar in om automobilisten te laten omkeren als het Damplein vol is. 

Autoluw

Het is in deze zomerperiode druk in de binnenstad, ook met voetgangers en fietsers, en de gemeente wil onveilige situaties voorkomen. "We blijven de situatie monitoren en sluiten nieuwe maatregelen niet uit." 

De overige maatregelen die b&w vorige week aankondigden, blijven van kracht. De binnenstad is autoluw gemaakt. Tot 1 oktober is autorijden tussen 11.00 uur en 18.00 uur (en op donderdag tot 21.00 uur) verboden op de Grote Markt en in de Koningsstraat, Magdalenastraat, Opril Grote Markt, Sint Jacobsstraat, Gasthuisstraat, Rijfelstraat en Oude Vismarkt. 

Fietsparkeerplaatsen

Aan de randen van het centrum komen extra fietsparkeerplaatsen, zodat er in het centrum meer ruimte is voor voetgangers. De nieuwe fietsparkeerplaatsen komen op de Keizersdijk, Bleekveld, Singelstraat, Oostwal en het Damplein. 

In smalle winkelstraatjes zoals de Sint Adriaanstraat, Klokstraat en Papegaaistraat en in het smalle deel van het Kolveniershof beperkt het gemeentebestuur tijdelijk uitstallingen, ook om meer ruimte voor de voetgangers te creëren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief