Zuidwester herpakt de activiteiten in de dagbesteding in 's-Gravenpolder.
Zuidwester herpakt de activiteiten in de dagbesteding in 's-Gravenpolder.

Zuidwester probeert mensen een stapje hoger te krijgen

Door: Robert Odekerken Bedrijvig Nieuws

's-GRAVENPOLDER – De kringloopwinkel van Zuidwester in 's-Gravenpolder was door coronacrisis maandenlang gesloten. Ook de buitenwerkactiviteiten lagen stil. Vanaf dinsdag (21 juli) gaat de dagbesteding echter weer draaien. Dit tot grote vreugde van de medewerkers en cliënten die niet kunnen wachten om weer aan de slag te gaan.

Volgens begeleiders Jan Schipper en zorgmanager Stella Iken heeft het team de afgelopen maanden niet stil gezeten. “We kregen vaak de vraag waarom we niet open gingen, zeker toen de regels steeds meer versoepeld werden. Maar we werken met kwetsbare mensen, waardoor we ons extra aan de richtlijnen moeten houden. De afgelopen tijd hebben we ontzettend veel plannen gemaakt, alles opgeruimd, opgefrist en Corona-proof gemaakt. In de winkel zijn looproutes en bestickering aangebracht. Zowel wij als de cliënten dragen straks een hesje en we hopen dat de bezoekers de anderhalve meter afstand in acht zullen nemen.”

Tuinen

Volgens Jan loopt de kringloopwinkel goed. "Ons team bestaat uit dertien vrijwilligers, vier vaste krachten en een aantal flexmedewerkers. Voorheen was de winkel vooral bedoeld voor cliënten met een ggz-achtergrond. Drie jaar geleden werden de dagbestedingsactiviteiten van Psyiënt overgenomen door Zuidwester. Het zorgaanbod is daardoor nog meer uitgebreid. We kijken per cliënt wat een passende en zinvolle dagbesteding is. Het mooiste is als we een combinatie kunnen maken met zowel het binnen- als het buitenwerk. Het binnenwerk bestaat uit het ophalen en wegbrengen van spullen en de verkoop er van in de winkel. Voor het buitenwerk hebben we te maken met opdrachtgevers, zoals Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap. Zij onderstrepen het belang van de combinatie tussen zorg en natuur. Het werk bestaat voornamelijk uit maaien en hooien, snoeien en aanplanten. Het beschermd natuurgebied de Hoeve van de Meulen wordt door onze cliënten onderhouden. Ook werken ze aan een proef met herstel van een leefgebied voor paddenstoelen en werken ze in het kader van WMO aan het tuintjesprojecten, waarbij ze de tuinen van mensen opknappen.”

Buitenwerk

Waar voorheen de nadruk lag op re-integratie op de arbeidsmarkt staat nu het bieden van structuur en daginvulling centraal. “We proberen de mensen een stapje hoger te krijgen en soms gebeurt het dat mensen van hieruit vast werk vinden, maar dat lukt niet altijd”, vertelt Jan. “Wat het zo bijzonder maakt is de grote, sociaal maatschappelijke rol die de organisatie vervuld”, vult Stella aan. “Er zijn zo veel mensen die hier baat bij hebben. De kringloop, het buitenwerk, de vele vrijwilligers en cliënten; het komt hier allemaal samen. Voor veel cliënten zijn de afgelopen maanden heel eenzaam geweest en ze zijn dan ook laaiend enthousiast om weer aan de slag te gaan. De mensen missen ons en iedereen is blij dat alles weer opgestart wordt.”[n]

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief