Afbeelding
Foto: Lex de Meester

Theaterproductiehuis Zeelandia ziet landelijke subsidie wegvallen

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Theaterproductiehuis Zeelandia moet het de komende jaren waarschijnlijk zonder landelijke subsidie doen.

Het gezelschap had zeven ton aangevraagd, maar krijgt niets tussen 2021 en 2024. Het is niet dat de deskundigen niet enthousiast zijn over het productiehuis. 

Vakmanschap

De artistieke kwaliteit van de producties is volgens het advies ‘ruim voldoende’ en het vakmanschap ‘gedegen’. Ook is de kwaliteit van het plan voor de komende jaren ‘goed’. De deskundigen denken dat Zeelandia hiermee voldoende publiek kan trekken, al betwijfelen ze wel of er veel nieuw publiek op de voorstellingen zal afkomen. 

Geen geld

Met alle voors en tegens op een rij klonk het advies voor een subsidie van zes ton, maar Zeelandia krijgt dit niet. Er is simpelweg geen geld, zegt het fonds. “We honoreren de aankomende periode aanzienlijk minder dan de 111 producerende instellingen die nu subsidie ontvangen”, schrijft directeur-bestuurder Henriëtte Post in een toelichting. 

Voor de categorie waarin Zeelandia zit, is de komende jaren vijf miljoen euro beschikbaar. De gezelschappen hadden voor bijna 15 miljoen euro aan subsidies aangevraagd. 

Nazomerfestival

Zeelandia krijgt nog wel ongeveer zes ton per jaar van de provincie. Het productiehuis maakt eigen voorstellingen en is verantwoordelijk voor het Zeeland Nazomerfestival. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief