Het oudste gebouw van Noord-Beveland kent een roemrijke geschiedenis
De oude molen van Colijnsplaat
De oude molen van Colijnsplaat (Foto: Bennie Krajenbrink )

Het oudste gebouw van Noord-Beveland kent een roemrijke geschiedenis

WISSENKERKE - Als je ergens woont of vaak ergens komt, vergeet je wel eens hoe uniek sommige gebouwen in jouw omgeving zijn. 


Ze staan er immers maar, soms al honderden jaren. Een keer per jaar zetten gemeenten tijdens open monumentendag bijzondere gebouwen in de schijnwerpers, voor toeristen en inwoners, die dan kennismaken met de vaak fascinerende verhalen achter de bouwsels. Open monumentendag kan dit weekend niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Als schrale troost zet Weekblad de Bode - of in dit geval de wethouders van Borsele, Goes en Noord-Beveland - een paar monumenten in de spotlights.

Pim Schenkelaars

Het mag qua inwoneraantal dan de kleinste gemeente van Zeeland zijn, monumenten zijn er genoeg op Noord-Beveland. Wethouder Pim Schenkelaars heeft er met moeite drie uitgepikt.

Nehalennia

De eerste is geen 'echt' monument. “Maar dermate belangrijk in onze geschiedenis dat ik het voor het voetlicht wil brengen”, zegt de wethouder. “Het is bovendien mijn favoriete gebouw: de Nehalenniatempel in Colijnsplaat.” Het ‘monument’ staat sinds 2005 in Colijnsplaat. Het is een kopie van de Gallo-Romeinse tempel, die was gewijd aan de inheemse godin Nehalennia, die aan het einde van de tweede eeuw bij Colijnsplaat stond. "Deze staat symbool voor de oudste geschiedenis van ons eiland.” Een tweede monument dat Pim Schenkelaars aanstipt is de Nicolaaskerk in Kortgene. “Het is het oudste gebouw op Noord-Beveland en kent een roemrijke geschiedenis. Toen Noord-Beveland na de Sint Felixvloed in 1532 onder water kwam te staan, stak alleen deze toren boven het water uit.” 

Oude molen

Het laatste monument is de oude molen van Colijnsplaat, die is gebouwd in 1727. De stenen grondzeiler is één van de oudste molens van Zeeland. “De molen dankt haar naam aan het feit dat er later nog een molen is gebouwd: de nieuwe molen.” Wie op de Zeelandbrug rijdt, ziet de molen staan. “Hij heeft dan ook een grote landschappelijke waarde. Heel bijzonder is het in 1958 door de heer Van Riet ontworpen windvangsysteem op de binnenroede van het wiekenkruis. Daardoor hoef je geen zeilen aan te slaan."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>