Oplossing in zicht voor verkeersproblemen in Borsele-Oost
Foto: Anneke van den Dries

Oplossing in zicht voor verkeersproblemen in Borsele-Oost

HEINKENSZAND - Een oplossing voor het verkeer in Borsele-Oost is binnen handbereik. Het moet op termijn een einde maken aan de hinder in de kernen Hoedekenskerke, Kwadendamme en Langeweegje.


Het vrachtverkeer van en naar Crop Alliance en het vakantieverkeer naar camping Scheldeoord in Baarland zorgen nu voor overlast in deze dorpen. Zo rijden er in het seizoen per dag zo’n negentig vrachtwagens door Langeweegje. De gemeente, Waterschap Scheldestromen en de provincie zijn al een tijdje op zoek naar een oplossing. Een eerste voorstel werd twee jaar geleden afgeschoten door omwonenden, die toen ook ideeën opperden om de problemen op te lossen.

Natuurmonumenten

De gemeente vormde een klankbordgroep met inwoners en organisaties als Natuurmonumenten en Behoud de Zak van Zuid-Beveland. “Het heeft door onderzoeken en overleg even geduurd tot we hiermee kwamen, maar het is er nu. Dat is mooi. Op dit nieuwe voorstel zijn de reacties grotendeels positief”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele.

Fasen

De werkzaamheden in Borsele-Oost zijn opgedeeld in drie fasen. De maatregelen in de eerste fase bestaan uit de aanleg van een randweg Hoedekenskerke tussen de ’s-Gravenpoldersestraat en Nieuwe Veerweg van 900 meter, een rotonde op de N666 bij ‘s-Gravenpolder, het verwijderen van de aansluiting van de N666 op de Schoorkenszandweg en de verbreding van de Nieuwe Veerweg, Kapuinhoekweg en Zeedijk. Ook komt er een nieuwe route voor het vrachtverkeer. Naar Baarland rijden ze via de randweg en Bakendorp naar Baarland, terug gaan ze voortaan via de Zeedijk en Kapuinhoekweg.

Kosten

De kosten van deze fase zijn 2,5 miljoen euro, een bedrag dat wordt verdeeld over de gemeente, waterschap en provincie. Hoe deze verdeling er precies gaat uitzien weet Witkam nog niet, maar de randweg, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, kost zo’n één miljoen euro. Afgesproken is dat Crop Alliance en Scheldeoord mee betalen. “Ik vind het mooi dat zij zien dat zij hier ook baat bij hebben en hun verantwoordelijkheid nemen.”

Investering

De gemeenteraad moet nog instemmen met de investering. Als het aan Witkam ligt beginnen ze in 2022 met de klus. “We gaan de werkzaamheden zoveel mogelijk gelijktijdig uitvoeren, zodat het ene geen effect heeft op het andere.” Na de eerste volgen nog twee fasen. Witkam kan nog niet zeggen hoe deze eruit zien. Neem het Langeweegje. “Het stond bovenaan het lijstje om daar als eerste iets te doen. Het kan echter best zo zijn dat door de randweg en de nieuwe route voor het vrachtverkeer de overlast zo afneemt dat we daar minder moeten doen. Daar moeten we goed naar kijken.”

Gesprekken

Op woensdag 23 september is er van 19.00 uur tot 22.00 uur een mogelijkheid om in gesprek te gaan met mensen van het projectteam. In verband met de coronamaatregelen zijn dit individuele gesprekken. 

Aanmelden kan via gga@borsele.nl. Voor meer informatie, zie www.borsele.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>