Goes snijdt niet in voorzieningen, verhoogt belastingen een beetje maar 'buigt wel om'
stadskantoor-goes-large
stadskantoor-goes-large (Foto: )

Goes snijdt niet in voorzieningen, verhoogt belastingen een beetje maar 'buigt wel om'

GOES - Ook de gemeente Goes heeft het in financieel opzicht niet gemakkelijk.


Dat blijkt uit de meerjarenbegroting die donderdag is gepresenteerd. Volgend jaar staat er een tekort van 625.000 euro onder de streep, maar in 2024, het laatste jaar van deze meerjarenbegroting en een ijkpunt voor de toezichthouders, is dat een plus van 868.000 euro. 

Afstevenen

Daar moet Goes wel iets voor doen. Als ze niets zou doen, zou ze namelijk afstevenen op een tekort van zo’n zes miljoen euro. Vier miljoen euro daarvan heeft te maken met het sociaal domein. Volgens het college van burgemeester en wethouders kan twee miljoen euro worden opgevangen door maatregelen in het sociaal domein. De rest wordt gedekt uit de reserve waarin zo’n zeven miljoen euro zit. 

Eenvoudig

Wethouder André van der Reest bagatelliseert het tekort niet, maar maakt zich nog geen grote zorgen. “We kunnen het nog redelijk eenvoudig opvangen, hoewel we flink aan de bak moeten. Een paar jaar geleden hebben we onze begroting binnenstebuiten gekeerd en een paar miljoen euro eigen middelen in het sociaal domein gestopt. Daar hebben we nu profijt van. We hoeven nog geen paniekvoetbal te spelen.” 

Snijden

De laatste twee van de zes miljoen euro realiseert Goes door zaken ‘om te buigen’. “We doen dat niet door de belastingen extra te verhogen, alleen met de inflatie, of te snijden in voorzieningen”, zegt wethouder Cees Pille. “We moeten wel scherper aan de wind zeilen.” Het gaat bijvoorbeeld om het doorschuiven van investeringen in het E-depot en het later aannemen van extra boa’s. “Maar we houden ook rekening met positieve zaken, zoals de groei van het aantal inwoners en we rekenen op meer leges.” 

Risico

Een groot risico is dat de herverdeling van het gemeentefonds negatief uitpakt. “Dan staan we voor een nieuwe opgave.” Goes zegt dat ze sowieso meer samen wil doen met ondernemers, instellingen en inwoners. “We gaan uitdagingen niet uit de weg, maar pakken deze graag samen aan.” De gemeenteraad moet instemmen met de begroting, die wordt behandeld in de commissie van 29 oktober en vastgesteld op 12 november. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>