Afbeelding

Politie blij met opsporingscijfers, maar bezorgd over cybercriminaliteit

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG -  De politiecapaciteit staat onder druk. Toch lukt het de Zeeuwse eenheid relatief veel overvallen, straatroven en woninginbraken op te lossen, zegt plaatsvervangend districtschef Okke van Gelderen van de Zeeuwse politie. Agenten zijn daarnaast steeds meer bezig met cybercrime. In de landelijke Week van de Veiligheid, die maandag 5 oktober begint, vraagt het korps hiervoor aandacht.

De laatste twaalf maanden zijn in Zeeland 72 procent van de overvallen, 54 procent van de straatroven en 17,5 procent van de woninginbraken opgelost, vertelt Van Gelderen. “Dat zijn hoge percentages als je kijkt naar vergelijkbare regio’s, zoals Drenthe, Friesland en Overijssel. Als je vijf procent van de inbraken oplost, heb je het al goed gedaan.”

Vooruitstrevend

Van Gelderen is blij met de cijfers, die hij verklaart door vernieuwende opsporingstechnieken. Zo betrekt een rechercheur eerder andere partijen bij zijn onderzoek, legt Van Gelderen uit. “Met onze leestafel bespreken we snel met andere partijen welk onderzoeksmiddel we het beste kunnen inzetten om een zaak op te lossen. Daarmee zijn we in Zeeland best vooruitstrevend. We zien nu ook dat de politie elders in het land op deze manier te werk gaat.” 

Ook verzamelt de politie eerder ‘vluchtige gegevens’, zoals camerabeelden, die bij het verstrijken van de tijd steeds moeilijker te achterhalen zijn. 

Cybercriminaliteit

De toenemende cybercriminaliteit baart de politiechef wel zorgen. “We leiden mensen op, zodat we dit beter kunnen aanpakken.” Internetoplichters opsporen is onder meer lastig, omdat ze overal vandaan kunnen komen. Als voorbeeld noemt Van Gelderen een zaak waarbij via een nepwebsite vakantiehuisjes in Zeeland te boeken waren. “Het onderzoek voerde naar Duitsland en Polen en de Duitse politie gaat nu de daders aanhouden.”

Om de bevolking te waarschuwen voor de gevaren van internet, licht de politie het publiek in de Week van de Veiligheid, van 5 tot en met 11 oktober, voor over de verschillende vormen van cybercrime. Kijk voor meer informatie op de website deweekvandeveiligheid.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief