Ovezande brengt kerk(je) naar de mensen
Nathan en Ad Schenk bij de tiny church.
Nathan en Ad Schenk bij de tiny church. (Foto: Eugène de Kok)

Ovezande brengt kerk(je) naar de mensen

OVEZANDE - Het idee is eenvoudig, de uitwerking moeilijker. Gelukkig is Ad Schenk’s zoon Nathan timmerman en wilde hij in zijn vrije tijd een klein kerkje bouwen. De parochiekern Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart is eigenaar van een heuse tiny church. “Als mensen niet meer naar de kerk komen, brengen wij de kerk naar de mensen.”


Ad Schenk kwam op het idee voor zo’n tiny church toen hij meedeed met een fietsvierdaagse in Drenthe. “In Beilen hadden we een stop waar zo’n kerkje stond. Ik vond het meteen leuk. Het zag er ontspannen uit. De mensen van de parochie boden passanten wat aan en knoopten een praatje aan.”

Visie

Bij terugkeer vertelde hij het tegen zijn medebestuursleden. Ze waren het snel eens dat het ook iets voor Ovezande zou zijn. “Het past bij onze visie”, zegt Schenk. “We willen open en gastvrij zijn, de dialoog met iedereen aangaan en middenin de samenleving staan. Dat betekent dat als er iets te doen is je daar moet zijn.”

Kaarsje

Het kerkje had dit seizoen eigenlijk al moeten staan op het Klomppop Festivalweekend en andere evenementen. “We willen niet lijdzaam toezien hoe er op zaterdag en zondag minder mensen naar de kerk komen. Er is meer. Je staat ergens en praat met mensen die een kaarsje kunnen aansteken of gebedskaartje invullen. We gaan niemand bekeren, maar kunnen wel een moment van rust en bezinning bieden.”

Onopgemerkt

Ovezande is de eerste parochiekern in Zeeland met zo’n kerkje. Het is niet onopgemerkt gebleven, zowel in het dorp als in andere kernen. “Ik zeg wel eens dat de geest van pastoor Pontenagel nog rondwaart in Ovezande. Dat zien we tijdens onze actieweekends, maar ook in de bereidheid om ons een plekje te geven. Dat is geen enkel probleem. Andere parochies hebben ook belangstelling. Ze mogen het het zo gebruiken. Het kan makkelijk kan worden vervoerd.” 

Eindresultaat

Nathan Schenk heeft het kerkje gebouwd in de werkplaats van zijn werkgever Rentmeester Buise. Hij ontwierp het en maakte alles zelf. Hij stak er zo’n zeventig tot tachtig uur in. “Het was te doen”, lacht hij. “In de ronde ramen is het meeste werk gaan zitten, maar daardoor ziet er mooi uit. Ik ben blij met het eindresultaat.”

Het kerkje wordt zaterdag ingezegend tijdens de jaarlijkse dierendagmis in Ovezande. Meer op www.rkovezande.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Operators

Kruiningen en Bergen op Zoom

HR adviseur

Kruiningen

Horecatoppers

Kamperland

CNC-verspaner Frezen/Draaien m/v

Goes

heftruckchauffeur

Kruiningen