Bestuursleden van de stichting, directeur Hennie Sheilds (derde van rechts), wethouder Joost de Goffau (tweede van links) en Brecht van Schendel van Petje af (derde van links).
Bestuursleden van de stichting, directeur Hennie Sheilds (derde van rechts), wethouder Joost de Goffau (tweede van links) en Brecht van Schendel van Petje af (derde van links). Foto: Eugène de Kok

‘We gaan iets moois doen voor deze kinderen’

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Ook in de gemeente Goes zijn er kinderen die barsten van het talent, maar nog niet de kans hebben gehad om dat te ontwikkelen. De stichting Petje af wil daar verandering in brengen. Achttien kinderen krijgen vanaf januari de kans om elke zaterdag of zondag aan zichzelf en hun talent te werken. “De plaats waar je wieg staat mag niet bepalend zijn voor je toekomstdromen.”

Het idee om een Goese variant van de landelijke stichting te beginnen is ontstaan op basisschool De Tweemaster in Goes. 

Hennie Sheilds maakte er in haar eerste jaar als directeur van de school in de Goese Polder kennis mee, door een tip van Pim van Kampen, bestuurder van Albero Scholen. “Je ziet kinderen die je meer zou willen bieden dan de lessen tussen half negen en twee uur. Daarvoor is dit programma bedoeld. We gaan iets moois doen voor deze kinderen, die niet de kans krijgen om hun dromen te verwezenlijken.”

Overkoepelend

De stichting Petje af doet dit al op meer dan dertig locaties in het land. “We willen zoveel mogelijk kinderen extra kansen geven en op zoveel mogelijk plekken een Petje af starten. In Zeeland was er nog weinig op dit gebied, terwijl er wel kinderen zijn die behoefte hebben”, zegt directeur Brecht van Schendel van de overkoepelende stichting. “Daarom zijn we blij dat het in Goes is gelukt.”

Het Goese traject begint in januari volgend jaar. Op De Tweemaster gaan achttien kinderen, die van alle scholen in de gemeente Goes mogen komen, aan de slag.

Thema

Zij krijgen 28 zaterdagen of zondagen les. Daarbovenop zijn er nog twee dagen waarop met de leerling en ouders wordt terug gekeken op het traject.

Om de vier weken is er een ander thema, aan de hand van een beroep of een bedrijf. In de eerste week komt er iemand wat vertellen op school, de keer erna gaan de kinderen en begeleiders naar het bedrijf van deze persoon en in de twee weken daarna volgen er een terugblik en een uitstapje dat in het teken staat van kunst, cultuur of gezond gedrag.

Burgerschap

De kinderen, die tussen de tien en veertien jaar oud zijn en vaak in achterstandssituaties opgroeien, krijgen ook ‘les in burgerschapsvaardigheden’. “Het is een intensief programma, maar de groepen worden goed bezocht. De kinderen genieten”, aldus Van Schendel. “Er zijn er maar heel weinig die voortijdig stoppen.”

Locatiemanager

Sheilds wil de komende weken gebruiken om andere scholen kennis te laten maken met Petje af, talenten uit te nodigen, een locatiemanager (de enige betaalde functie) te vinden en het programma in elkaar te zetten. Ze is nog op zoek naar vrijwilligers die willen meewerken. De gemeente Goes geeft een financiële bijdrage voor het project. 

Meer: www.petjeaf.nl/goes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief