Het nieuwe dorpsbusje van Ellewoutsdijk is elektrisch.
Het nieuwe dorpsbusje van Ellewoutsdijk is elektrisch. Foto: Jessica Rovers

Ellewoutsdijk neemt nieuwe dorpsbus in gebruik

Door: Britta Janssen Algemeen

ELLEWOUTSDIJK – Nathalie de Muynck, general manager van Zeeland Refinery, nam vorige week de nieuwe, elektrische dorpsbus voor Ellewoutsdijk officieel in gebruik.

Het eerste dorpsbusje deed tien jaar geleden zijn intrede toen basisschool De Linden zijn deuren sloot. Met het busje worden de kinderen naar scholen in buurdorpen gebracht. Daarnaast wordt de bus ingezet voor vervoer naar het zwembad, de markt en voor uitstapjes met de ouderensociëteit.

De oude bus was aan vervanging toe maar bleek onmisbaar voor het behoud van de leefbaarheid van Ellewoutsdijk en voor de versterking van de sociale samenhang op het dorp. Daarom heeft Stichting Dorpsbusje Ellewoutsdijk zich sterk gemaakt voor de komst van een nieuwe bus. Gemeente Borsele heeft de ene helft van het benodigde bedrag gefinancierd. De rest is gedoneerd door Zeeland Refinery.

Laadpaal

Hanna van der Molen is als communicatiemedewerker actief voor Stichting Zeeland Refinery en vertelt dat de stichting speciaal voor dergelijke initiatieven in het leven is geroepen. “Zeeland Refinery is bijna een halve eeuw actief in deze regio en veel van de werknemers zijn hier ook woonachtig. We vinden het daarom belangrijk dat de leefbaarheid groot is. Onze waarden houden niet op bij de poort. De stichting richt zich op projecten die leefbaarheid en duurzaamheid bevorderen en de dorpsbus in Ellewoutsdijk is daar een heel mooi voorbeeld van.” Voorzitter van Stichting Dorpsbusje Ellewoutsdijk Joop Rooze laat weten dat het bijzonder is dat de bus elektrisch is, omdat de markt hiervoor nog vrij beperkt is. “Het is uniek en het betekent dat we weer jaren vooruit kunnen. Bovendien hebben we met de komst van de dubbele laadpaal er meteen een extra voorziening op het dorp bij.”

Strijdbaarheid

Ad Schenk, oud-wethouder en tevens bestuurslid van Stichting Dorpsbusje Ellewoutsdijk, heeft veel bewondering voor wat de stichting en het dorp allemaal heeft gedaan om de nieuwe bus te realiseren. “Er komt organisatorisch zo veel bij kijken. Hieruit blijkt de kracht en de strijdbaarheid van het dorp. Op deze manier voor elkaar kunnen zorgen; het laat zien waarin een klein dorp groot kan zijn. De bereidheid en betrokkenheid van de vrijwilligers is heel groot.”
Rooze, die zich ook inzet als chauffeur, kan dit beamen. “Er is bijna geen verloop; het merendeel is er al vanaf het begin bij. Iedereen kan er op rekenen dat het busje rijdt. Het zorgt voor veel sociale cohesie op het dorp; tussen de ouders die op hun kinderen wachten, tussen de kinderen in de bus die elkaar hun verhaal vertellen en tussen de ouderen die elke week naar het zwembad of de markt gebracht worden. Het busje draagt bovendien bij aan de leefbaarheid op het dorp. Door deze voorziening vestigen zich ook families met kinderen zich hier. We zijn begonnen met het vervoeren van acht kinderen en dat zijn er inmiddels achttien geworden!”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief